Misterul costumului roz purtat de Jackie la asasinarea lui John F. Kennedy. De ce nu a renunțat la hainele pătate cu sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 22 noiembrie 1963, o mașină decapotabilă în care se aflau președintele Kennedy, Prima Doamnă Jackie Kennedy și guvernatorul Texasului, John Connally Jr. și soția sa, trecea prin Dealey Plaza din Dallas, când s-a auzit o serie de împușcături. 

În fatidica zi de 22 noiembrie 1963, Jackie sosea în Dallas alături de preşedintele Kennedy, purtând un superb costum roz de la Chanel.

Asasinarea președintelui Kennedy FOTO Profimedia
Asasinarea președintelui Kennedy FOTO Profimedia

Jackie şi John F Kennedy au salutat mulţimea de pe bancheta din spate a unui maşini decapotabile, într-o paradă a coloanei oficiale care urma să traverseze centrul oraşului. La un moment dat, JFK a fost împuşcat în cap şi în gât, iar sângele preşedintelui rănit a împroşcat-o pe Jackie cu tot cu costumul ei de un roz vibrant.

După ce soţul ei a fost declarat mort, vice-preşedintele aflat atunci în funcţie, Lyndon B. Johnson, a fost învestit ca şef de stat chiar în avionul Air Force One care transporta familia prezidenţială şi pe ceilalţi oficiali de la Dallas la Washington. Jackie Kennedy a fost prezentă la momentul depunerii jurământului de către Johnson îmbrăcată tot cu costumul murdărit de sângele soţului ei. De ce a făcut asta, când angajaţii ei îi pregătiseră alte haine curate?, relatează okmagazine.ro.

Jackie a purtat în ziua asasinării președintelui un costum roz FOTO Profimedia
Jackie a purtat în ziua asasinării președintelui un costum roz FOTO Profimedia

La câțiva ani de la tragedie, într-un interviu acordat revistei Life, Jackie mărturisea că a refuzat să poarte alte haine dintr-un motiv cât se poate de emoţionant: a vrut ca cei implicaţi în asasinatul lui JFK să vadă ce au făcut. Jackie transmitea un mesaj refuzând să schimbe hainele pătate de sânge, unele pe care le-a purtat şi când a coborât din avionul prezidenţial la Casa Albă. Întrebată de angajaţii de acolo dacă dorea să iasă din avion fără să fie fotografiată, Jackie a refuzat şi a cerut să fie văzută de presă în acel de-acum faimos costum Chanel.

Costumul se află şi acum la Arhivele Naţionale ale SUA, fără să fie curăţat de sângele lui JFK, şi va fi expus publicului de-abia în anul 2103.

În legătură cu asasinarea lui Kennedy, iată o trecere în revistă a celor mai importante momente din acea zi: 

Vineri, 22 noiembrie 1963, ora 12:30 

Lee Harvey Oswald și soția sa, Marina, nu locuiau împreună. Oswald locuia într-o pensiune la adresa 1026 N. Beckley Ave, în cartierul Oak Cliff din Dallas, Texas. Soția sa, pe numele ei Marina Oswald, locuia cu prietena sa Ruth Paine în orașul Irving, Texas. 

Spre deosebire de majoritatea săptămânilor, Oswald și-a făcut apariția joi seara  în loc de vineri seara. La ora 12:30, soția acestuia observă că Oswald este încă treaz. 

La ora 6:30, Lee Harvey Oswald se dă jos din pat după o noapte agitată și se pregătește de muncă. Înainte de a pleca din casă, și-a scos verigheta, lăsând-o într-o ceașcă care se afla pe comoda Marinei. Scoate 170 de dolari din portofel și îi pune alături de verighetă. 

John și Jackie Kennedy FOTO Profimedia
John și Jackie Kennedy FOTO Profimedia

Acesta se îndreaptă spre locul de muncă la Depozitul de cărți școlare din Texas, alături de el fiind Buell Wesley Fraizer. El căra ceva lung și i-a spus lui Fraizer că este o galerie pentru perdelele pentru camera lui de la pensiune. 

La ora 7:00, Președintele John F. Kennedy se afla la Hotelul Texas și se pregătea pentru ziua lui. El urma să țină două discursuri: unul în fața hotelului și al doilea la Camera de Comerț. Ulterior, acesta urma să plece din Fort Worth spre Dallas. 

După ce a susținut un discurs la Trade Mart, soții Kennedy urmau să se îndrepte alături de guvernatorul statului Texas și partenera acestuia la Austin și apoi la Johnson Ranch pentru a se odihni.

La ora 10:30, Kennedy s-a întors în apartamentul său din hotel și se pregătea să plece în Dallas. El i-a spus soției sale: „Știi, noaptea trecută ar fi fost potrivită pentru a asasina un președinte”, făcând referire la mașina lor.   

Cu puțin înainte de asasinarea președintelui FOTO Profimedia
Cu puțin înainte de asasinarea președintelui FOTO Profimedia

La ora 11:50, mai mulți colegi îl văd pe Oswald la primul etaj al depozitului în timp ce își mânca prânzul. În același timp, coloana de mașini părăsea cartierul Love Field pentru a începe defilarea prin Dallas. 

La ora 12:05, Kennedy făcea prima sa oprire pentru a-i saluta pe oamenii care așteptau să-l întâlnească, întârziind cortegiul cu cinci minute. 

JFK a fost împușcat

Limuzina președintelui se întoarce spre strada Elm la ora 12:29. Primul foc de armă fusese tras, fără a-l lovi pe președinte. 

Un fragment din glonț l-a lovit pe James Tauge, care se uită la coloana de mașini din Dealey Plaza. 

Un bărbat stătea lângă semnul Stemmons Freeway cu o umbrelă deschisă, dând naștere teoriei conspirației „Omul umbrelă”. 

La ora 12:30, al doilea foc de armă a fost tras, lovindu-l pe Kennedy în spate. Ulterior, următoarea lovitură a fost fatală pentru Kennedy, care a fost împușcat în cap. 

Asasinarea lui John Kennedy la Dallas FOTO Profimedia
Asasinarea lui John Kennedy la Dallas FOTO Profimedia

Imediat după ce al treilea foc de armă a fost tras, șeriful Bill Decker le-a ordonat ofițerilor de poliție din Dallas să ajungă la șinele de cale ferată din spatele gardului de pe Knoll. 

Oswald și-a luat o Coca Cola de la automatul de sucuri de la locul de muncă și a ieșit din clădire, urmând să fie oprit pentru scurt timp de ofițerul de poliție din Dallas, Marrion Baker. Oswald a trecut apoi pe lângă Robert MacNeil de la NBC, care căuta un telefon pentru a anunța împușcăturile. 

Președintele ajunge la spital

La ora 12:35, limuzina prezidențială ajunge la Spitalul Memorial Parkland unde „24740, bărbat alb” care suferă de o rană prin împușcare este internat și dus în camera de traumatologie 1. 

Agentul serviciului secret Roy Kellerman l-a sunat pe șeful serviciului secret Jerry Behn pentru a raporta că JFK a fost împușcat. 

Dr. Charles Crenshaw constată că președintele are o rană mare în spatele capului, precum și o mică gaură în gât. Ei au folosit acea gaură pentru a efectua o traheotomie pentru a deschide căile respiratorii ale lui Kennedy. 

La ora 12:45, Oswald urcă într-un autobuz, însă se dă jos după scurt timp din cauza traficului. Apoi, ia un taxi condus de William H. Whaley, care îl duce la pensiune pentru a se schimba și pentru a-și lua pistolul. 

Lee Harvey Oswald, asasinul lui Kennedy FOTO Profimedia
Lee Harvey Oswald, asasinul lui Kennedy FOTO Profimedia

Preotul Oscar Huber ajunge la spital la ora 12:57. Consilierul președintelui Ken o’Donnell îi spune agentului secret Clint Hill să comande un sicriu de undeva din apropiere. 

Președintele murise și urma să fie împărtășit. Ulterior, doctorul Kemp Clark îl declară pe Kennedy mort. Amiralul Dr. George Burkley anunță moartea lui Kennedy. 

După ce i s-a spus să efectueze o patrulă în cartierul Oak Cliff, ofițerul J.D. Tippit vorbește cu o persoană care seamănă cu Oswald. La scurt timp după aceea, un civil transmite prin stație că un ofițer de poliție a fost împușcat. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite