Masacrul de Sf. Valentin, cea mai sângeroasă răfuială între mafioți. Asasinatul care a îngrozit America în 1929

0
Publicat:

La 14 februarie 1929 a avut loc, la Chicago, Masacrul de Sf. Valentin, ordonat de celebrul gangster Al Capone. Într-un garaj din Chicago au fost împușcați atunci 7 membri ai bandei rivale a lui Buggs Moran.

Al Capone, faimosul gangster american FOTO Profimedia
Al Capone, faimosul gangster american FOTO Profimedia

Patru bărbaţi, îmbrăcaţi în ofiţeri de poliţie, au pătruns în sediul de pe Clark Street, din Chicago, locul din care Bugs Moran, unul din marii gangsteri ai acelor vremuri îşi conducea afacerile. Şapte membri ai bandei lui Moran au fost ucişi pe loc, incidentul intrând în istorie sub denumirea de ”Masacrul din ziua Sfântului Valentin”. A fost unul dintre punctele culminante ale războiului dintre grupările conduse de Al Capone şi Bugs Moran.

Cel mai cunoscut interlop din perioada Prohibiției

Al Capone este unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din perioada Prohibiţiei din anii 1920, în timpul căruia era interzisă oficial producţia şi vânzarea de alcoolului în SUA. Supranumit şi „Scarface”, Al Capone a fost lider al bandei Outfit din Chicago şi a semănat teroare prin reţeaua lui de bătăuşi şi metodele sale extrem de violente, precum „Masacrul de Sfântul Valentin", în timpul căruia a executat şapte membri ai unei bande rivale, în 1929.

Interlopul nu a fost niciodată judecat pentru crimele sale, ci doar pentru fraudă fiscală, care i-a adus 11 ani de închisoare. 

Planul de rezervă a lui Bugs Moran

Execuția mafiotă pusă la cale de Al Capone a fost gândită după ce Bugs Moran a renunţat să mai cumpere whisky de la protejaţii lui Al Capone, banda Purple, pe motiv că ar fi prea scump.

Ca să nu piardă afacerea bănoasă, o perioadă, Moran le-a livrat clienţilor săi altă băutură, mai ieftină, dar a constatat că aceştia preferă Old Log Cabin, marca furnizată de Purple. Și-a dat seama atunci că dacă nu le dă ce vor, riscă să-i piardă. În această situație, a încercat să reia legăturile cu al Capone şi cu banda Purple, însă nu a avut succes. Avea însă un plan de rezervă. Pentru a face rost de marfă a început să jefuiască transporturile clandestine de whisky ale lui Al Capone.

Cum au fost păcăliți

În scurt timp, acesta și-a dat seama cine îl sabotează și a decis să-l execute. În dimineaţa de 14 februarie 1929, când banda lui Moran aştepta să-i fie livrată o cantitate mare de băutură furată de la Al Capone, în locul băuturii a sosit la sediul grupării mafiote o maşină de poliţie. Cinci bărbaţi – doi civili şi trei purtând uniforme de poliţişti au intrat şi i-au aliniat pe gangsteri pentru percheziţie. Subalternii lui Moran s-au conformat, dintr-un motiv simplu: credeau că e o razie, care se putea solda cel mult cu arestări, urmate de eliberări pe cauţiune. Imediat ce au predat armele, în sediu au intrat ceilalţi doi bărbaţi, care aveau pistoale-mitralieră. Aceştia au deschis focul, ucigându-i pe loc pe oamenii lui Moran.

Civilii-criminali au pozat în prizonieri

Au părăsit apoi sediul fără a fi deranjaţi de lume, printr-un truc: civilii-criminali au ieşit cu mâinile ridicate, pozând în prizonieri ai complicilor lor îmbrăcaţi în poliţişti. Bugs Moran, ţinta acestui asasinat, nu s-a numărat printre victime pentru simplul motiv că a întârziat la întâlnire. Însă toţi cei 7 membri ai bandei lui prezenţi acolo au murit în ceea ce a rămas în istorie drept “Masacrul din ziua Sf. Valentin”.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite