Incidentul de acum un secol, care a zguduit Maramureșul. Cum s-a prăbușit peretele unei catedrale în construcție

0
Publicat:

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare, este una dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult, însă istoria ei este mai puțin cunoscută. Biserica a fost finalizată în 1909, dar un incident grav a fost la un pas de a produce o tragedie pe durata construcției.

Turnul și un perete al bisericii s-a prăbușit  FOTO Baia Mare Vintage - Mihai Grigorescu
Turnul și un perete al bisericii s-a prăbușit FOTO Baia Mare Vintage - Mihai Grigorescu

În timpul construcției ei, în perioada 1905-1909, turnul și fațada s-au prăbușit.

Incidentul s-a produs în anul 1908 la data de 12 mai în jurul orei 12.00. Presa vremii relatează că la momentul respectiv, 10-12 oameni lucrau la ridicarea bisericii, unii dintre ei aflându-se pe schele la mare înălțime”, scrie pasionatul de istorie Horia Grebleș, pe rețelele sociale.

Din fericire, accidentul nu s-a lăsat cu morți, dar au fost mai mulți muncitori răniți, dintre care doi, mai grav.

La vremea respectivă, momentul a fost ilustrat în presă și au fost redate detalii despre cauzele care au condus la evenimentul aflat la un pas de a produce o tragedie.

Doi muncitori, răniți grav

În momentul în care suporturile au început să se clatine, muncitorii într-un gest de disperare au sărit de pe schelă salvându-și astfel viața. În urma prăbușirii turnului nu a murit nimeni, însă, din păcate, doi muncitori s-au accidentat grav, iar alții au fost accidentați ușor datorită cărămizilor căzute”, mai scrie el.

După acest incident, băimărenii au făcut donații consistente pentru cei accidentați, gesturi care nu au trecut neobservate de presa vremii.

Parchetul a demarat o anchetă amplă pentru a stabili exact cauzele care au dus la producerea accidentului.

Un aviz tehnic primit de la două asociații, ne relatează cum că lucrările nu au fost calculate în mod corespunzător, sarcina admisă prin greutatea proprie zidăriei fiind depășită. Unul din arhitecții catedralei - Jámbor Lajos (arhitect Hotel Sfântul Ștefan) declara că nu calculele au provocat dezastrul, greșeala a survenind datorită faptului că turnul nu a fost construit cu zidăria mixtă planificată, ci cu zidărie neregulă din piatră naturală”, mai arată el.

Printre ultimele biserici neretrocedate greco-catolicilor

Potrivit relatărilor din presă de la acea vreme, preotul paroh, exrem de implicat în ridicarea lăcașului de cult, a făcut eforturi foarte mari pentru a remedia situația și a ieși din acest impas.

Una dinter ultimele biserici neretrocedate  FOTO Wikipedia
Una dinter ultimele biserici neretrocedate FOTO Wikipedia

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare a fost construită de credincioșii greco-catolici din Baia Mare. Episcopul Alexandru Rusu a fost instalat pe data de 2 februarie 1931, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în această catedrală, ca prim episcop greco-catolic al Maramureșului, în cadrul unei ceremonii prezidate de Iuliu Hossu.

Edificiul este declarat monument istoric alături de fostul palat episcopal și fosta școală confesională, toate situate în  pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare.

În anul 1948, odată cu desființarea BRU, reședința episcopală greco-catolică din Baia Mare a fost transformată de autoritățile comuniste în întreprindere de tricotaje, iar catedrala a fost atribuită unei parohii ortodoxe, care o folosește în prezent ca biserică parohială.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare se numără printre ultimele catedrale greco-catolice neretrocedate până în prezent, alături de Catedrala Episcopală din Gherla.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite