Cum a ajuns cântăreața Taylor Swift ținta „războiului sfânt” declarat de conspiraționiștii MAGA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adepți de dreapta ai teoriilor conspirației, aliați și susținători ai fostului președinte Donald Trump au lansat teoria potrivit căreia cântăreața pop Taylor Swift ar putea influența alegătorii americani să-l voteze pe actualul președinte democrat Joe Biden, relatează presa americană. Voci conservatoare pro-Trump sunt îngrijorate că Taylor, al cărei iubit este jucătorul de fotbal american Travis Kelce, și-ar putea declara susținerea față de Biden luna asta la Super Bowl.

Taylor Swift Foto Shutterstock

Potrivit a trei persoane la curent cu problema, citate de revista „Rolling Stone”, susținători ai lui Trump din cadrul campaniei de realegere a fostului președinte american, aliații vechi ai săi din mass-media de dreapta și consilierii externi au convingerea că Swift își va declara susținerea față de Biden (așa cum a făcut-o în 2020). Mulți dintre acești republicani și figuri media conservatoare au discutat subiectul cu Trump în ultimele luni, spun aceste surse.

Deși Swift nu a exprimat încă nicio poziție în privința potențialei confruntări prezidențiale între Trump și Biden, o sursă apropiată de Trump a dezvăluit pentru Rolling Stone că membrii proeminenți ai mișcării Maga au declarat deja un „război cultural” popularei cântărețe pop.

O potențială apariție a lui Swift la Super Bowl alături de iubitul ei, jucătorul echipei de fotbal american Kansas City Chiefs, Travis Kelce, i-a determinat deja pe războinicii culturali ai MAGA să se lanseze în teorii ale conspirației cum că sezonul NFL ar fi fost fost manipulat pentru a-l favoriza pe Biden. 

„Joe Biden poate foarte bine să se bazeze pe Taylor Swift să-l salveze, dar alegătorii se uită la aceste rate ridicate ale inflației și spun: Nu ne vom mai împăca niciodată", a comentat consilierul campaniei Trump Jason Miller.

„Îmi place muzica lui Taylor cu 25% mai puțin acum”, spunea Donlad Trump după ce cântăreața americană a sprijinit doi candidați democrați la alegerile primare din 2018.

Swift l-a atacat pe Trump în timpul cursei din 2020, acuzându-l că a încercat să „trișeze în mod flagrant și să pună în pericol viețile a milioane de americani”, în urma eforturilor administrației Trump de a împiedica votul prin corespondență în contextul pandemiei de COVID-19.

„Ar pune și mai mult foc pe războiul cultural", a comentat un oficial ce ia parte la eforturile de realegere a lui Trump. „O altă celebritate de stânga din elita democrată care vă spune ce să credeți”, a adăugat el.

Prezentatoarea Fox News Jeanine Pirro - care a avut rolul unei consiliere informale pentru Trump, inclusiv în timpul președinției sale - a atenționat-o pe Taylor Swift.

„Nu te băga. Nu te implica în politică, nu vrem să te vedem acolo. Joe Biden este în groapă acum în ceea ce îi privește pe tineri, el știe asta. Și dacă el crede că Taylor îl poate scoate din ea, va paria pe asta”, a spus ea.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy, fostul candidat la nominalizarea republicană care între timp și-a declarat susținerea pentru Trump, a scris pe Twitter, după cea mai recentă victorie a Chiefs în playoff, că forțe anonime ar fi trucat Super Bowl pentru a conferi o vizibilitate sporită „cuplului propulsat cultural artificial” ce ar urma să-și declare susținerea pentru relegerea lui Biden.

„Din vreme ce Biden este atât de slabit, au nevoie de alții pentru a-i consolida credibilitatea. Nu va conta [din moment ce] rata lui dezaprobare conduce cursa. Alegătorii nu sunt proști", a comentat pentru Rolling Stone John McLaughlin, unul dintre cei mai importanți soldatori de opinie ai lui Trump.

„Susținerea primită de Biden din partea celebrităților  este ca și cum ai dona pentru Nikki Haley. Sunt o modalitate de a te arăta superior moral. Este ca și cum ai purta o mască medicală în public după Covid.... Celebritățile ar putea să-l susțină pe Biden, dar asta nu scade inflația, nu oprește războaiele, nu repară granița și nu scade infracționalitatea. Aprobarea pentru președinția lui Biden este în continuare joasă. Așa că Trump continuă să câștige și va câștiga".

Jurnalista Megyn Kelly, gazda podcastului „Megyn Kelly Show”, a criticat îngrijorările unor conservatori radicali drept teorii ale conspirației.

„Nu știu de ce oamenii se tem atât de mult de ea. Are putere, are influență, le-a spus oamenilor să meargă la vot și vreo 35.000 dintre ei au făcut-o. Dar a te înregistra pentru vot nu este același lucru cu a vota realmente”, a spus ea.

„Dacă este inteligentă, va rămâne apolitică, ceea ce este mai bine pentru ea. Nu va fi cea mai populară persoană din America dacă va continua să antagonizeze jumătate din țara care votează republican”, a spus ea.

Invitații ei, comentatorul conservator Glenn Beck și Britt Mayer, au fost de acord că ideea potrivit căreia Swift face parte dintr-o conspirație pentru a influența alegerile americane din 2024 este absurdă.

Influencerul conservator Benny Johnson a calificat acoperirea mediatică lui Swift - probabil cea mai mare vedetă pop la ora actuală- drept „o operațiune” de informații și că americanii sunt „manipulați”.

Terorii ale conspirației

În urmă cu câteva luni, în mare măsură paranoia MAGA legată de influența lui Swift nu ajunsese la publicul larg, notează NYT. În noiembrie, după ce democrații au avut o altă prezență puternică în cadrul unor alegeri care au demonstrat că problema avortului a motivat alegătorii să vină la urne, Charlie Kirk, președintele organizației de tineret pro-Trump Turning Point USA, spunea că Swift va ieși public la alegerile prezidențiale.

„Tot ceea ce vor fanii Swift este un avort rapid", a spus el.

După care, la jumătatea lunii ianuarie, atacurile la adresa lui Swift au ajuns la Fox News. Moderatoarea Jesse Watters a sugerat că vedeta era un agent al Departamentului Apărării angajat într-un război psihologic. El a legat vocea politică a lui Swift de susținerea vaccinului Pfizer de către iubitul ei și de succesul remarcabil al turneului său Eras, care a susținut economiile locale și a propulsat-o pe coperta revistei Time.

„V-ați întrebat vreodată de ce sau cum a explodat în felul acesta?", s-a întrebat Watters în direct. „Ei bine, în urmă cu aproximativ patru ani, unitatea de operațiuni psihologice a Pentagonului a lansat ideea de a o transforma pe Taylor Swift într-un agent în timpul unei reuniuni NATO."

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite