Gustave Eiffel, magicianul fierului. Cât i-a luat să construiască turnul de 10.000 de tone, devenit simbolul Franței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia Turnului Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Franței, a început în 26 ianuarie 1887 şi a durat doi ani, două luni şi cinci zile. Alexandre Gustave Eiffel este inginerul francez care a construit impozantul edificiu.

Turnul Eiffel, simbolul Franței FOTO unsplash.com
Turnul Eiffel, simbolul Franței FOTO unsplash.com

Gustave Eiffel, unul dintre arhitecţii cei mai apreciaţi din istorie, şi-a pus amprenta şi în România pe câteva construcţii importante.

Construcţii mai puţin celebre româneşti au o legătură foarte strânsă cu alte construcţii, cunoscute la nivel mondial. 

Podul de la Ungheni, hotelul Traian din Iaşi sau cea mai mare piaţă agro-alimentară din Iaşi au fost ridicate după planurile aceluiaşi om, arhitectul francez Gustave Eiffel (1832 - 1923), care a proiectat Statuia Libertăţii sau Turnul Eiffel - Gustave Eiffel.

S-a specializat în construcții din metal

Gustave Eiffel s-a născut pe data de 15 decembrie 1832, în Dijon, Franța și a fost un inginer cunoscut pentru construcția Turnului Eiffel. După ce a absolvit Colegiul de Artă și Manufactură în 1855, Eiffel s-a specializat în construcții din metal, în special poduri.  

Gustave Eiffel a început construcția în 1887 și a terminat-o în 1889, lucru care i-a adus porecla: magicien du fer( magicianul fierului). Interesul pentru acest monument al culturii și civilizației franceze a venit din partea guvernului, care a organizat un concurs, cu ocazia Expoziției Universal din 1889. Tema concursului a fost Revoluția Franceză iar competiția vizat un monument care să reprezinte cât mai bine ceea ce revoluția franceză a vrut să transmită. Mai mult de 100 de schițe au fost trimise comisiei de concurs, care a acceptat proiectul trimis de Eiffel.

Conceptul său de monument, de aproape 300 de metri a generat scepticism, dar și uimire din partea comisiei, care a considerat că acest proiect este fantezist. Uimirea a fost generată și de faptul că proiectul trebuia realizat din fier. Turnul a servit ca intrare la Expoziția Universală din 1889, scrie rador.ro.

Atrage anual 5,5 milioane de vizitatori

Turnul atrage anual 5,5 milioane vizitatori și are o înălţime de 300 de metri, care variază în funcţie de condiţiile atmosferice. Variaţiile sunt cauzate de contracţia sau dilatarea aliajului metalic. 

Deşi are 10.000 de tone şi a fost nevoie de peste 18.000 de piese de oţel, turnul a fost terminat în doar doi ani de zile şi pentru perioada respectivă, cu minimum de muncitori morţi în timpul lucrărilor. Mai precis a murit un singur muncitor, la ansamblarea liftului, pe atunci acţionat de un sistem hidraulic. Ceea ce puţini ştiu este că siguranţa construcţiei turnului dar şi posibilitatea de a ridica o astfel de structură foarte grea într-un timp record şi fără să se prăbuşească se datorează unui inginer român. Se numea Gheorghe Pănculescu. Însuşi Gustave Eiffel a recunoscut că ridicarea turnului a fost posibilă datorită unei invenţii inginereşti a lui Pănculescu.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite