Durerea imensă a lui Mihai Șora: Și-a pierdut fiul cel mare anul trecut. Nimeni nu a știut cât a suferit filosoful

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puțină lume știe că filosoful Mihai Șora a trăit momente cumplite în vara anului trecut, atunci când unul dintre cei trei copii s-a stins din viață. Moartea lui Andrei, primul fiu, l-a îndurerat pe eseist, care a plâns pierderea copilului său în discreție totală.

Mihai Șora și-a pierdut unul din fii în 2022 FOTO Inquam Photos/Bogdan Ioan Buda
Mihai Șora și-a pierdut unul din fii în 2022 FOTO Inquam Photos/Bogdan Ioan Buda

În public, filosoful nu a vorbit prea mult despre copiii săi, astfel că puțină lume știe că unul dintre ei s-a stins din viață. În iulie 2022, Andrei Șora a murit, lăsând un gol imens în inima tatălui său, filosoful Mihai Șora, scrie a1.ro

Acesta nu a anunțat decesul fiului, însă în perioada respectivă nu a mai postat câteva săptămâni pe contul său de Facebook. Vestea dispariției lui Andrei Șora a fost dată pe 25 iulie 2022, în cadrul unul editorial postat pe Dilema Veche și scris de Petre M. Iancu.

Moartea ta m-a năucit. Îmi păreai, în copilăria dominată de lumina bibliotecii voastre mai mari decât a noastră, lângă tatăl tău, Mihai, mama ta, Mariana, ca și lângă sora ta Sanda și fratele tău Tom, indestructibil. Ca un dig, convins că va supraviețui și mării, ale cărei valuri se spărgeau de el. (...) Știu că familia ta din Franța și Germania e neconsolată. Cred că, de îndată ce vor afla și ceilalți de plecarea ta, ei și toți cei care te-au iubit vor fi ca mine, dezolați. Știu că ai fi binemeritat ca și foștii tăi colegi de la Televiziune să te comemoreze. Și pe ei i-ai învățat abecedarul libertății, la care n-au prea avut acces, și dreptul efectiv de a o exercita. (...) Adio, prietene. Odihnește-te în pace. Fie ca memoria ta să fie binecuvântată!”, scrie în editorialul intitulat ”La plecarea lui Andrei Șora”.  

"Dacă era cioban și păzea oile, tot filozof ar fi fost!"

Celălalt băiat al filosofului, Tom trăiește în Germania, unde și-a dezvoltat și cariera în muzică. În urmă cu mulți ani, Tom, la fel ca fiul cel mare al lui Mihai Șora, Andrei, și sora Alexandra, a ales să emigreze în Occident.

În urmă cu mai mulți ani, Alexandra a publicat câteva rânduri emoționante și rare despre tatăl ei în Observatorul Cultural, în 2006. Plecată în Germania încă din 1979, fata filosofului – care intrase la Filologie la 17 ani – își exprima dragostea pentru părintele ei, dar și regretul că nu l-a putut convinge pe acesta să se stabilească, alături de familie, la Munchen.

Odată, mă plângeam unei prietene că n-am moștenit nimic din capacitatea lui de a pluti peste lucruri, din calmul lui olimpian. „Ce vrei?“ – mi-a spus ea – „Taică-tău e un sânt“. Nu știu dacă e un sfânt, dar este sigur un filozof. Și nu e filozof pentru că a studiat și a scris filozofie, ci pentru că asta este el în străfundul ființei lui. Dacă era cioban și păzea oile, tot filozof ar fi fost! München, septembrie 2006”, nota fata filosofului, conform fanatik.ro.

Înainte să o întâlnească pe Luiza, actuala sa soție, Mihai Șora a fost căsătorit vreme de 72 de ani cu Mariana Șora, regretata scriitoare alături de care are trei copii: doi băieți, Andrei și Tom, și o fiică, Alexandra.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite