Cel mai trist episod din viața lui Mihai Șora. Filosoful, turnat la Securitate ani de zile chiar de unul dintre fiii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un episod trist din viața filosofului Mihai Șora a fost atunci când a aflat că propriul fiu l-a turnat la Securitate. Mărturisirea a făcut-o chiar eseistul în 2017, pe pagina sa de socializare.

Mihai Șora a fost turnat la Securitate de unul dintre fiii săi FOTO Inquam Photos / Alberto Groşescu
Mihai Șora a fost turnat la Securitate de unul dintre fiii săi FOTO Inquam Photos / Alberto Groşescu

Această dezvăluire a venit după ce mai mulți români, care folosesc rețeaua de socializare Facebook, au acuzat că le-au fost blocate conturile, după ce au postat mesaje și fotografii despre protestele din țară.

Iată ce posta filosoful pe pagina sa de socializare pe 28 noiembrie 2017:

Dragi prieteni, am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător). În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii și, în orice caz, menită să țină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceaușismului târziu, un reflex condiționat pentru mulți oameni, – de la vecinul din bloc, șeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care își turna tatăl, tatăl care își nenorocea copilul.

Dosarele, multe și copleșitoare

Ani de zile, am fost urmărit, măturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondența citită și tradusă… (– da, Securitatea avea angajați care traduceau toate scrisorile în limba română, dacă se întâmpla să scrii în franceză, în germană, în engleză sau în alte limbi). Dosarele deschise pe numele meu și aflate în arhiva CNSAS sunt multe, copleșitoare. Așa am aflat, de pildă, că turnătoriile (al căror obiect sunt) încep din 1947, pe când, cercetător în Franța, îl studiam pe Pascal.

Așa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker și acoliților săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franța într-o excursie, după zece ani de absență, să-mi văd părinții, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioți“, expediată chiar de la Paris. Așa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani.

„Am trăit multe, am văzut multe“ 

Și tot așa am aflat (și retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinților săi. Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul. Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, și iată că s-au redeschis porțile, iar contul meu a fost deblocat. Este marți, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României.  

Filosoful și eseistul Mihai Șora a încetat din viață la venerabila vârstă de 106 ani. Era născut pe 7 noiembrie 1916.

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite