Diferențele dintre cafelele arabica și robusta

0
Publicat:

Pentru cunoscători, pe ambalajele de cafea sunt inscripționate mesaje de tipul ,,100% arabica”, ,,cafea robusta” sau blend/amestec.

Cafea FOTO: Shutterstok
Cafea FOTO: Shutterstok

Pe planetă există peste 100 de specii de plante de cafea. Arabica și Robusta sunt doar două dintre ele, cele mai cultivate, prin urmare și cele mai cunoscute.

Diferențele dintre aceste cafele sunt destul de mari.

Arborii de cafea arabica cresc la altitudini mari, între 600 și 2000 m, fiind mai pretențioși la condiții nefavorabile și factori dăunători și totodată mai greu de cultivat, în timp ce Robusta se cultivă la altitudine cuprinsă între 0- 800 m, are un randament mai bun și necesită costuri de producție mai mici.

Ca producție însă, Arabica reprezintă peste 75% din producția mondială de cafea, în timp ce Robusta doar 25%.

Brazilia este țara cu cea mai mare producție de cafea Arabica, în timp ce supremația în producția de cafea Robusta îi aparține Vietnamului.

Forma cafelei Arabica este ovală, iar la robusta forma este rotundă. Aceasta din urmă conține mult mai multă cofeină decât Arabica, care poate ajunge până la 2,7%, în timp ce Arabica atinge un maxim de 1,5%.

Boabele de Arabica conțin cu 60% mai multe lipide și aproape dublu cantitatea de zaharuri naturale față de boabele de Robusta, această diferență afectând gustul cafelei din ceașcă, potrivit delsolcafe.ro.

Totuși, ca popularitate, cafeaua arabica este mult mai cunoscută pentru gustul ei aromat, dulce, preluând diferitele arome din solurile specifice regiunilor în care este cultivată: America de Sud, Africa, India sau Indonezia.

Robusta are un gust mai acid și amar, fiind destinată consumatorilor ce doresc o cafea intensă, din același motiv fiind și sursa principală pentru cafeaua instant.

Cafeaua Arabica, datorită conținutului mare de zaharuri naturale are un gust aromat, dulce, fructat, preluând diferitele arome din solurile specifice regiunilor în care este cultivată: America de Sud, Africa, India sau Indonezia.

Arabica este specia de cafea ce a dezvoltat o paleta de peste 850 de arome, în comparație cu vinul care are undeva la 200 de arome, motiv pentru care este singura specie de cafea folosită la competițiile mondiale.

Toate aceste referințe se reflectă în prețul cafelei, Arabica fiind de 2 ori mai scumpă decât Robusta.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite