Care este cea mai scumpă cafea din lume. Prețul unei cești ajunge până la 100 de dolari

0
Publicat:

Cafeaua, o băutură mult îndrăgită în întreaga lume, ne înseninează adesea ziua, la primele ore ale dimineții. Există însă un anumit tip de cafea care atrage atenția nu doar datorită aromei sale excepționale, ci și a prețului său exorbitant.

Cafeaua, obținută cu ajutorul zibetelor FOTO Twitter
Cafeaua, obținută cu ajutorul zibetelor FOTO Twitter

Kopi Luwak, cunoscută și sub numele de „cafea de la zibete”, este considerată cea mai scumpă cafea din lume. O singură ceașcă poate ajunge să coste între 35 și 100 de dolari. De asemenea, prețul unei pungi poate atinge chiar și 1.000 de dolari. Motivul pentru care este atât de scumpă constă în procesul său de fabricare.

Cum se obține cafeaua Kopi Luwak

Originară din Indonezia, Kopi Luwak se diferențiază nu prin boabele sale sau modalitatea de preparare, ci prin procesul său unic de obținere, care îi poate fascina sau dezgusta pe cei care aleg să o deguste.

Procesul de obținere a cafelei Kopi Luwak implică consumul și digestia boabelor de cafea de către zibete, mici mamifere asemănătoare cu viezuri sau pisici de casă. După ce zibetele consumă boabele, acestea sunt colectate din excrementele animalelor.

Aroma specială a cafelei Kopi Luwak este rezultatul procesului de fermentație care are loc în stomacul zibetelor. Pulpa și învelișul boabelor sunt îndepărtate în timpul digestiei, dar bobul în sine nu este distrus de sucurile gastrice. După colectare, boabele de cafea sunt spălate, uscate, presate și prăjite.

Cei care au gustat Kopi Luwak afirmă că aceasta are un gust inconfundabil și superior altor tipuri de cafea.

70% din produsele de pe piață nu sunt autentice

Cu toate acestea, statisticile arată că aproximativ 70% dintre sortimentele de cafea Kopi Luwak vândute pe internet sau în coffee shop-uri nu sunt autentice sau nu conțin deloc cafea.

Producția autentică de Kopi Luwak este extrem de limitată, ridicându-se la doar 2.200 de kilograme pe an. Această cifră este departe de cererea aparentă pentru acest sortiment de cafea, ceea ce duce la apariția unor produse false pe piață. Prin urmare, cumpărătorii trebuie să fie extrem de atenți și să se asigure că produsul pe care îl achiziționează este autentic.

„Anual, se vinde cu aproximativ 5000% mai multă cafea Kopi Luwak decât este produsă. Producția autentică se ridică la doar 2.200 de kilograme anual. De ce apare această discrepanță între cifre? Pentru că sunt mulți șarlatani care pretind că vând acest tip de cafea indoneziană la prețuri mai mici, cu 300 de dolari pe jumătate de kilogram”, spune Mark Prince, de la Coffee Geek.

Pe lângă autenticitate, există și preocupări legate de condițiile de trai ale zibetelor, folosite în producția de Kopi Luwak. Diferența de calitate între cafeaua obținută de la animalele crescute în mediul sălbatic și cea de la cele ținute în cuști este semnificativă. În consecință, au fost introduse certificări și etichete care garantează autenticitatea și calitatea produsului.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite