De ce țânțarii atacă doar anumiți oameni. Cum devii „apetisant” pentru insecte

0
Publicat:

Țânțarii își urmăresc prada după miros și unul dintre lucrurile pe care le caută este dioxidul de carbon, relatează o publicație britanică, care prezintă cauzele pentru care unele persoane sunt înțepate mai des decât altele de aceste insecte.

Se crede și că grupa de sânge influențează preferințele țânțarilor Foto: Shutterstock
Se crede și că grupa de sânge influențează preferințele țânțarilor Foto: Shutterstock

Se pare că dioxidul de carbon (CO2) pe care îl expirăm în timp ce respirăm acționează ca un far de orientare pentru insecte. Și cum oamenii mai mari expiră în mod natural cantități mai mari de dioxid de carbon experții spun că aceasta determină tendința de a fi mușcați mai mult de aceste insecte, conform Daily Mail.

Dr. Robert Jones, expert în controlul bolilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a spus că și persoanele cu kilograme în plus pot fi mai ușor țintele țânțarilor din acest motiv.

Într-un grup de oameni, proporția de mușcături asupra unui individ a fost asociată cu proporția din suprafața totală sau greutatea contribuită de acel individ la grup”, a spus Dr. Robert Jones, potrivit publicației britanice.

Se crede că aceeași logică se aplică și persoanelor cu o rată mai crescută de respirație, cum ar fi cei care fac exerciții fizice.

De asemenea mirosul unic al oamenilor ar juca și el un rol în selectarea victimelor țânțarilor.

Mirosul nostru natural este determinat de o combinație a geneticii noastre, precum și a microbiomului pielii, comunitatea de organisme microscopice care trăiesc pe suprafața noastră.

Testele, în care oamenii poartă benzi de nailon pentru a capta mirosul corpului lor, care sunt apoi atârnate în fața roiurilor de țânțari, au arătat în mod clar că insectele au preferințe când vine vorba de anumite mirosuri.

„Credem că factorii genetici și microbiomul pielii afectează compușii volatili pe care corpul nostru îi produce, iar acest lucru, la rândul său, afectează felul în care mirosim. S-a dovedit că unii dintre acești compuși sunt atrăgători pentru țânțari, așa că dacă corpul tău produce o mulțime de acești compuși, s-ar putea să atragi mai mulți țânțari decât alți oameni. Suntem interesați de moduri în care acești compuși ar putea fi mascați sau abundența lor relativă ar putea fi modificată pentru a face oamenii mai puțin atractivi”, a spus Dr. Jones, conform sursei citate.

În timp ce mirosul este cel mai bun simț al țânțarilor, unele studii au arătat că aceste insecte au o preferință generală și pentru anumite culori; precum roșu, portocaliu, negru sau cyan (albastru verzui, în timp ce verdele, albastrul sau violetul nu au atras atenția acestora.

Pe de altă parte se crede și că grupa de sânge, în special cea 0, influențează preferințele țânțarilor.

Totodată, se pare că și anumite alimente și băuturi pe care le consumăm pot influența acest lucru, usturoiul sau berea se crede că ne poate ajuta să mascăm propriul miros, acționând ca un tip de camuflaj olfactiv în timp ce alimentele sărate sau dulci au efectul opus producând compuși care ne fac mai atractivi pentru țânțari.

Sfaturile pentru evitarea mușcăturilor de țânțari includ totuși purtarea de bluze cu mâneci lungi și pantalonii lungi, folosirea insecticidelor, și ținerea geamurilor închise sau folosirea plaselor anti-țânțari, mai ales dimineața și seara, atunci când țânțarii sunt cei mai activi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite