Cum știi când o persoană te minte. 7 semne care îi dau de gol pe mincinoși

0
Publicat:

Toate ființele umane au capacitatea de a minți și mulți dintre noi o fac. Din fericire, există modalități de a detecta minciunile, spun experții în limbaj corporal.

Există mai multe indicii care pot da de gol un mincinos FOTO Shutterstock
Există mai multe indicii care pot da de gol un mincinos FOTO Shutterstock

Mai multe studii au sugerat că, în medie, o persoană obișnuită spune una sau două minciuni pe zi. Poate fi dificil să le identificăm, mai ales dacă nu cunoaștem prea bine persoana respectivă, iar unele „ponturi“ pe care le știam deja – că mincinosul evită contactul vizual direct sau că nu are stare - nu sunt întotdeauna cei mai buni indicatori.

Există semne multe mai importante care ne arată că interlocutorul nostru nu este onest, potrivit experților în limbaj corporal.

Iată semnele care dau de gol un mincinos

1. Răspunsurile sunt scurte

Dacă îi pui o întrebare unui mincinos, acesta îți va oferi adesea un răspuns mai scurt și mai simplu decât cineva care spune adevărul. Cu toate acestea, lungimea răspunsului nu este întotdeauna un semn clar. „Lungimea unui răspuns nu ne spune prea multe decât dacă cunoaștem persoana respectivă și știm cum răspunde de obicei“, a declarat pentru Business Insider Samantha Mann, cercetător la Universitatea din Portsmouth.

2. Evită să ofere detalii

Mincinoșii evită să includă în răspunsurile lor detalii verificabile. Acestea pot demonstra dacă povestea lor este adevărată sau falsă. Detaliile verificabile sunt: ora exactă a evenimentului, numele unor localități, numele unor persoane, traseul către un anumit loc. Este normal să uităm unele informații, mai ales dacă evenimentul a avut loc în trecut, dar dacă persoana cu care vorbim dă răspunsuri vagi în mod intenționat sau refuză să răspundă la întrebări lgate de unele detalii, acesta ar putea fi un semn că minte.

3. Se agită mai puțin

„Majoritatea oamenilor se așteaptă ca un mincinos să fie agitat, să nu aibă stare, dar în unele cazuri, se pot mișca mai puțin decât cei care spun adevărul“, a explicat Samantha Mann. De obicei, oamenii nu sunt conștienți de cât de mult se mișcă, dar atunci când minți s-ar putea să fii mai conștient de limbajul tău corporal. Din acest motiv, mincinoșii pot încerca să se controleze mai mult și să evite să facă mișcări agitate.

Apoi, minciuna cere mai mult timp de gândire, deoarece trebuie să ne concentrăm mai mult la ceea ce spunem. Această concentrare intensă poate menține corpul nemișcat, „pe măsură ce toată energia ajunge la creier“, a mai spus Mann.

4. Nu evită contactul vizual

Oamenii se așteaptă adesea ca mincinoșii să nu-i privească în ochi în timpul unei conversații, dar acest lucru nu e valabil întotdeauna. Oamenii care spun adevărul vor privi adesea în altă parte, în timp ce se gândesc la răspunsul la o întrebare, probabil ca o modalitate de a-i ajuta să se concentreze. În schimb, mincinoșii pot evita să privească în altă parte, pentru că sunt mai conștienți de contactul vizual. „Oamenii care spun adevărul nu se străduiesc atât de tare să pară onești, tocmai pentru că sunt. În schimb, un mincinos se va strădui“, a spus Kevin Colwell, profesor de psihologie. Mincinoșii pot, de asemenea, să stea cu ochii pe tine pentru a vedea cum reacționezi la povestea lor și dacă îi crezi sau nu.

5. Repetă întrebarea înainte de a răspunde

Dacă îi pui o întrebare unui mincinos, este mai probabil ca acesta să o repete înainte de a răspunde. Ei fac acest lucru pentru  câștiga timp de gândire pentru minciuna lor.

6. Ritmul vorbirii

Când un mincinos răspunde la o întrebare, el va începe adesea cu o pauză mai lungă și își va spune povestea lent. Asta îi poate oferi timp pentru a veni cu o povste falsă și pentru a inventa detalii pe măsură ce vorbește. De asemenea, poate folosi acest timp suplimentar pentru a-ți urmări reacția în timp ce vorbește, astfel încât să poată ajusta ceea ce spune, în funcție de modul în care reacționezi. Odată ce mincinosul are un sens clar al poveștii lui, el va crește adeseori debitul verbal. Această tranziție de la lent la rapid se poate întâmpla, uneori, într-o singură propoziție.

7. Repetă exact aceeași poveste de fiecare dată

Dacă ceri cuiva să-și repete povestea, „oamenii cinstiți au ceea ce se numește  efect de îmbunătățire a memoriei", a precizat Kevin Colwell. Acest lucru înseamnă că, atunci când repetă o poveste adevărată, oamenii vor adăuga adesea noi detalii pe care nu le-au inclus prima dată. „Mincinoșii nu vor să se contrazică pe ei înșiși sau să adauge ceva care să ridice întrebări suplimentare, așa că este probabil să nu adauge detalii noi. Ei încearcă să spună exact aceeași poveste, în exact aceeași ordine, de fiecare dată“, a mai spus profesorul Colwell.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite