Cum îți menții câinele sănătos. Schema de vaccinare obligatorie, de ce sunt importante imunizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru câinele de companie este să avem grijă de sănătatea lui, prevenind bolile grave ce îi pot afecta atât pe aceștia, cât și pe oameni.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Este foarte important de știut că orice animal de companie are nevoie de deparazitări interne, externe și vaccinări conform unei scheme.

Toate acestea sunt trecute într-un carnet de sănătate, parafate și semnate de medicul veterinar. Tot în carnetul de sănătate este trecut și codul numeric personal al fiecarui animal identificat prin microcipare și înregistrat în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS).

 Dr. Minodora Brișan, de la clinica Pro Life Vet din Călărași, a explicat de ce este esențial să avem grijă de prietenii noștri patrupezi.

Nu doar afecțiunea și iubirea noastră îi țin sănătoși, ci și vizitele la medicul veterinar, prin prisma faptului că sănătatea lor este și a noastră. Evităm astfel parazitozele și anumite boli ce pot fi transmise. În momentul în care luăm un animăluț trebuie să știm că nu este suficient doar să-l îngrijim, dându-i mâncare și iubire, ar trebui să ne ocupăm un pic și de partea medicală: vaccinări, deparazitări interne și externe corespunzătoare.

 În ceea ce privește cățelușii, schema noastră în cabinet conține cel puțin patru vaccinuri. Recomandăm a nu fi scoși afară pe perioada vaccinării pentru că, deși au început o schemă de vaccinare, ei nu își formează imunitatea complet. Vaccinarea cățeilor are nivelul maxim de eficiență dacă este administrată la date fixe și urmată de rapeluri. În general, cățelul își va începe programul de vaccinare la vârsta de șase până la opt săptămâni”, a precizat medicul.

Animalele de companie au nevoie și de îngrijire medicală, nu doar de iubire FOTO I.S.
Animalele de companie au nevoie și de îngrijire medicală, nu doar de iubire FOTO I.S.

Când se face deparazitarea

Prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile. Ulterior, deparazitarea se efectuează o dată la 3-4 luni (de 3-4 ori pe an)

Vaccinarea se va face in principiu o dată la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare.

  • 6 săptămâni: vaccin monovalent
  • 8 săptămâni: vaccin polivalent
  • 12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
  • 6 luni: vaccin antirabic

Schemă de vaccinare și deparazitare la câinii adulți

  • Deparazitarea internă: de 3-4 ori pe an
  • Deparazitarea externă: lunar
  • Vaccinarea: anual

Pentru o vaccinare corespunzătoare, cățelul tău trebuie să primească rapeluri anuale: pentru jigodie, hepatită infecțioasă și parvoviroză, aceasta din urmă fiind o boală virală extrem de contagioasă.

Parvoviroza, o afecțiune gravă

Parvoviroza canina (CPV) afectează în special cățeii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni și 6 luni, cauzând moartea, în foarte multe cazuri. În situații mai rare, boala poate să apară și la căței cu vârstele cuprinse între 6 și 10 luni.

"Virusul atacă rapid celulele din corpul câinelui, afectând sever tractul intestinal. De asemenea, Parvovirusul poate dăuna mușchiului inimii, ceea ce cauzează probleme cardiace pe tot parcursul vieții.

Câinii adulți pot fi și ei afectați de parvoviroză, însă formele de manifestare sunt mult mai ușoare, adulții având o imunitate crescută", explică medicul.

De asemenea, este bine de știut faptul că această afecțiune are o rată ridicată de mortalitate.

"Când este lăsată netratată, parvoviroza are o rată de mortalitate de aproximativ 90-95%. În cazul în care este identificată la timp și se administrează tratamentul, rata de mortalitate din cauza bolii, scade la 30-50%", a precizat dr. Minodora Brișan.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite