Ungurii își abandonează animalele de companie în adăposturi din pricina costurilor

0
Publicat:

Câinii și pisicile din Ungaria încep să fie duse înapoi în adăposturi pentru că proprietarii lor nu își mai permit să plătească hrana acestora și vizitele la medicul veterinar, informează Reuters.

Animalele de companie au de suferit de pe urma crizei economice Foto: Arhivă
Animalele de companie au de suferit de pe urma crizei economice Foto: Arhivă

Chelsy, un câine cu ochi blânzi şi cu o boală imunitară, a fost adus înapoi la un adăpost de animale din Ungaria, la doi ani după ce fusese adoptat. Proprietarii lui nu şi-au mai permis să achite facturile de la veterinar sau hrana, fiind nevoiţi să îşi vândă locuinţa pentru a o scoate la capăt.

Chelsy, în vârstă de 4 ani, nu este singurul câine aflat în această situaţie. Oamenii ajung în fiecare zi în pragul adăpostului Noah's Ark Animal Shelter spunând că nu mai pot avea grijă de animalele de companie din cauza costurilor tot mai mari la energie și a condițiilor de trai tot mai precare. Pentru a putea lucra ceva mulți proprietari au luat calea străinătății.

"Lista noastră cu animale returnate este extrem de lungă", a declarat Kinga Schneider, purtătoarea de cuvânt a adăpostului, cel mai mare din Ungaria, care are în grijă peste 1.200 de animale, de la câini salvaţi până la pisici şi păsări de curte.

Adăpostul se confruntă la rândul lui cu greutăţi la achitarea costurilor în creştere la energie şi hrană în timp ce donaţiile - singura sursă de venit - s-au redus.

"Acum trăim de pe o zi pe alta şi trebuie să chibzuim îndelung dacă putem să găzduim un animal, dacă putem susţine financiar vindecarea unui animal", a spus Schneider.

Situaţia este similară în toate adăposturile din Ungaria, conform Alianţei pentru Protecţia Animalelor din Ungaria. Alte ţări, ca Marea Britanie, se confruntă cu probleme similare.

O problemă majoră este preţul din ce în ce mai mare la hrană, în creştere cu 20-30%, potrivit lui Zoltan Czibula, director general al AlphaZoo, unul dintre cele mai importante lanţuri de petshop-uri din Ungaria.

Proprietarii care îşi plimbă câinii într-un parc din Budapesta au confirmat creşterea cheltuielilor de întreţinere ale animalelor de companie. "Este o creştere medie de 30% la toate costurile de acest fel (pentru animale). Şi, pentru că toate celelalte costuri au crescut la rândul lor, ele sunt afectate cel mai mult", a spus Andras Biro jucându-se cu câinele său, un cocker spaniel negru.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite