Cum a devenit sauna un simbol al Scandinaviei. Rolul pe care îl avea în Antichitate

0
Publicat:

Odată cu creșterea popularității înotului în apă rece, există acum un entuziasm reînnoit pentru sauna fierbinte. În regiunea nordică și nu numai se deschid noi saune publice și private, iar cele existente sunt invadate de vizitatori.

Sauna Löyly din Helsinki atrage anual sute de mii de vizitatori FOTO Arhivă
Sauna Löyly din Helsinki atrage anual sute de mii de vizitatori FOTO Arhivă

Aceste spații vin în toate formele și dimensiunile, de la cele rustice, la cele de lux și chiar high-tech, potrivit BBC Lifestyle.

Originile saunei

Se crede că originile saunei sunt vechi de 10.000 de ani. Ar fi luat naștere sub forma unei gropi săpate în pământ, umplută cu o grămadă de pietre în partea de jos, care a fost încălzită cu un foc de tabără.

„Odată ce pietrele s-au încălzit, groapa a fost acoperită cu stuf sau turbă, iar apoi a fost aruncată apă peste pietre, pentru a crea abur”, explică Dalva Lamminmäki, folclorist și cercetător doctor în cultura saunei, la Universitatea din Finlanda de Est.

Primele saune, care datează din epoca bronzului, au fost descoperite în toată Marea Britanie și Irlanda. Ele au fost, de asemenea, răspândite în lumea islamică antică, precum și în culturile indigene din Mexic și America de Nord.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, tradiția nativilor americani implica ceremonii și ritualuri, inclusiv „rituri de pregătire, rugăciune și purificare”.

În Japonia, „peșterile naturale au fost folosite ca băi de sudoare, iar acestea au evoluat în băi la temple și lângă mănăstiri”, explică Emma O'Kelly în cartea „Sauna – The Power of Deep Heat”.

O'Kelly scrie că, „fiecare cultură, de-a lungul fiecărei epoci, s-a bucurat de propria sa formă de baie de căldură. De la hammam-ul otoman și temazcalul mayaș la mushi-buro și kama-buro japonez, la saunele din Finlanda, terapia cu căldură a trecut testul timpului, crescând și scăzând în popularitate și traversând continente în diverse iterații”.

Rolul saunei de ieri și de astăzi

Mulți oameni în zilele noastre tratează sauna ca o practică de auto-îngrijire. Cu toate acestea, în secolele trecute, rolul său a fost unul mult mai semnificativ decât cel de a crea un sentiment de bunăstare și un loc de relaxare.

Pe lângă un loc de spălat, saunele erau folosite pentru gătit, uscarea inului și secară, fabricarea de săpun, spălatul rufelor, îngrijirea bolnavilor și spălatul morților înainte de înmormântare.

„Sauna era, de asemenea, un loc de dormit și de întâlnire cu cineva în secret, iar rolul saunei săptămânale era să curețe oamenii pentru biserică și pentru Sabat și să marcheze schimbarea de la o săptămână la alta”, a explicat Lamminmäki.

Aspectul spiritual al saunei a fost, de asemenea, foarte important. O'Kelly explică în cartea sa că, în mod tradițional, finlandezii antici, la fel ca nativii americani, venerau cele patru elemente – aer, apă, foc, pământ – în saună.

„A fost un microcosmos al celor trei niveluri ale universului: tărâmul superior, lumea cerului; tărâmul mijlociu, Pământul; și lumea interlopă a morților. Tot simbolismul său central a replicat ciclurile de creștere, interconectare și simbioză, cu scopul final de stări modificate, conștiință ridicată și întinerire.”

„Sauna în Finlanda era o parte importantă a vindecării populare. Era sterilă, caldă și privată, iar oamenii credeau că era încărcată cu puterea strămoșilor și a zeităților”, spune Lamminmäki.

Beneficiile saunei nu au fost însă întotdeauna apreciate. În 1890, în Finlanda, vindecarea populară a fost declarată ilegală, iar practicile spirituale sau supranaturale de saună au devenit subiecte tabu.

De atunci, unii finlandezi moderni și vecinii săi scandinavi, națiunile baltice și Rusia, au început să aprecieze această combinație de spiritual și practic.

„Simbol cheie” al Finlandei

Și deși se termenul finlandez „saună” provine de la „sami soudnje”, care înseamnă „groapă în pământ”, nu finlandezilor le aparține, în totalitate, tradiția.

Estonia, de exemplu, are propria sa moștenire. În 2013, sauna cu fum din Estonia a fost inclusă pe Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO. Acestea sunt, de obicei, colibe de lemn fără coș, unde pietrele sunt încălzite de un foc deschis pentru a produce o aromă liniștitoare.

În Finlanda, sauna este „unul dintre simbolurile naționale cheie”, spune Lamminmäki, tocmai pentru că a devenit un ritual de zi cu zi. Țara cu 5,5 milioane de locuitori deține 3,3 milioane de saune.

Popularitatea recent regăsită atât a saunelor, cât și a înotului în apă rece a transformat turismul la saune în principala atracție a Finlandei. Löyly din Helsinki, care a fost deschis în 2016, atrage peste 200.000 de vizitatori pe an.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite