IMAGINI ŞOCANTE. Puii de raţă, omorâţi în chinuri groaznice pentru producţia unei iubite specialităţi franţuzeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puii de sex feminin sunt aruncaţi într-o maşinărie şi striviţi între două roţi rotative. FOTO Captură Video
Puii de sex feminin sunt aruncaţi într-o maşinărie şi striviţi între două roţi rotative. FOTO Captură Video

O organizaţie militantă pentru drepturile animalelor, din Franţa, a făcut publice două videoclipuri şocante care arată cruzimea cu care sunt tratate animalele într-o fabrică de foie gras, un preparat de lux din ficat de raţă. Imaginile surprinse sunt de o violenţă ieşită din comun.

Organizaţia franceză L214, militantă pentru drepturile animalelor, a publicat două videoclipuri şocante, care demonstrează că raţele dintr-o fabrică de foie gras din Franţa sunt tratate îngrozitor şi lăsate să moară în chinuri. Imaginile au fost publicate pe site-ul organizaţiei, în ideea de a trezi la realitate iubitorii delicatesei franţuzeşti, potrivit vice.com.

„Vrem să le arătăm consumatorilor că sunt minţiţi, că animalele acestea nu sunt crescute într-un mediu corect, fericit. Unii nu sunt nişte nemernici, nu vor să vadă că animalele sunt tratate atât de crud, aşa că trebuie să ştie ce se întâmplă în aceste ferme. Să vadă legătura directă dintre tratamentul oribil pe care îl primesc aceste animale şi bucata de carne din farfuria lor”, a declarat Brigitte Gothière, membru al grupului L214.

Un procent de 75% din producţia mondială de foie gras provine din Franţa, potrivit statisticilor eliberate de Ministerul Agriculturii francez.

Luată la întrebări după publicarea videoclipurilor, Marie-Pierre Pé, membru al Comitetului Interprofesional pentru Foie Gras, a declarat: „Vorbim despre grupurile preocupate de protecţia animalelor, în mare parte vegetarieni. Ei ar face orice ca lucrurile să arate senzţional, să sperie pe toată lumea şi să-i descurajeze pe oameni şi mănânce carne”. 

Unul dintre videoclipuri, filmat într-o măcelărie din nord-estul regiunii Pays-de-la-Loire, arăta cum puii proaspăt ieşiţi din ouă sunt sortaţi după sex. Câteva momente mai târziu, puii de sex feminin sunt aruncaţi într-o maşinărie şi striviţi între două roţi rotative.  

„Nu păstrează femelele, doar masculii sunt folosiţi pentru foie gras. Ficatul femelelor este prea mic, nu este avantajos pentru ei”, spune un angajat, a cărui faţă este blurată pentru protejarea identităţii.

Producţia de foie gras este autorizată şi reglementată de legislaţia europeană, potrivit căreia ficatul de raţă folosit trebuie să cântărească cel puţin 250 de grame. Mai mult decât atât, potrivit unei recomandări legislative europene din 1999, este perfect legal ca puii de raţă nefolosiţi în producţie să fie ucişi cu ajutorul aparatelor operate mecanic, „construite în aşa fel încât să asigure moartea imediată, fără chinuri, a acestora”. Cu toate acestea, în videoclipurile publicate se observă clar că răţuştele mor în chinuri. 

Cel de-al doilea videoclip a fost realizat în luna aprilie la o fermă de raţe din sud-vestul Franţei, regiunea cu cea mai mare producţie de foie gras. În această fabrică, raţele care nu mai pot face ouă sunt ucise prin dislocare cerviaclă-cu alte cuvinte, li se rupe gâtul. Şi această practică este autorizată de Uniunea Europeană, „dacă şi numai dacă animalele nu suferă”. Cu toate acestea, în al doilea videoclip este se poate observa că raţele sunt lăsate să moară din cauza rănilor din zona gâtului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite