Iarba proaspăt tăiată şi friptura, aromele preferate ale oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amintirile legate de familie sunt trezite de mirosul ierbii şi al grătarului
Amintirile legate de familie sunt trezite de mirosul ierbii şi al grătarului

Mirosurile care amintesc de copilărie sunt cele care ne provoacă nostalgii şi ne fac fericiţi

Cearşafurile proaspăt spălate, iarba tunsă, mirosul de prăjituri făcute în casă sau de friptură sunt aromele care ne fac fericiţi, arată un studiu efectuat în Marea Britanie.

De asemenea, mireasma care aminteşte de parfumul discret al mamei sau alte mirosuri „de casă" ne pot trimite în câteva secunde înapoi în timp, în perioada fericită a copilăriei.

Surprinzător, mai arată sondajul britanicilor, pe lista preferinţelor, pe un loc important, se află şi şunca. Alte arome mai puţin obişnuite sunt cel de fixativ, de benzină, cărbune, de piele sau chiar de pudră de talc.

Şi mirosul fripturii de la masa de duminică a trezit amintiri plăcute în rândul celor intervievaţi, o persoană din 10 spunând că mireasma favorită este cea a cartofilor proaspeţi prăjiţi, nelipsiţi de la prânzul sau cina în familie.

Aftershave-ul, berea, vopseaua au fost asociate de cei intervievaţi cu amintirile legate de tată, în timp ce aromele de friptură şi mirosul rufelor proaspăt spălate au trezit nostalgii legate de mamă.

O treime dintre respondenţi au enumerat printre preferinţele lor marea, cremele şi îngheţata printre miresmele care îi duc cu gândul la vacanţele din copilărie.

De asemenea, studiul citat de presa britanică a mai arătat şi cum s-au schimbat preferinţele de-a lungul anilor. Astfel, parfumurile preferate de bunicile noastre erau de săpun, lavandă sau mosc, în timp ce bunicii adorau mirosul de pipă şi cel de colonie, puternic.

82% din respondenţi susţin că mirosul de curăţenie din casă îi face fericiţi.

Top 10 mirosuri preferate:

1. Iarbă proaspătă
2. Aftershave
3. Casă curată
4. Plăcinte
5. Friptură
6. Flori proaspete
7. Aşternuturi curate
8. Fixativ
9. Şuncă
10. Piele

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite