Farfuria goală sperie bătrâneţea. Cum să ne menţinem tineri pentru mai mult timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organismul se regenerează în perioadele de abstinenţă alimentară, dar zilele în care nu mâncăm nimic trebuie alternate cu o dietă care să susţină efortul făcut de corp atunci când postim FOTO Shutterstock
Organismul se regenerează în perioadele de abstinenţă alimentară, dar zilele în care nu mâncăm nimic trebuie alternate cu o dietă care să susţină efortul făcut de corp atunci când postim FOTO Shutterstock

Abundenţa alimentară din ziua de azi ne permite să ne hrănim în orice moment dorim, recomandat fiind să mâncăm chiar 5 sau 6 mese într-o zi pentru a funcţiona optim. Însă medicul dermatolog şi nutriţionist Stephanie Williams din Marea Britanie oferă în cartea pe care a lansat-o recent, „Future Proof Your Skin“/Tenul tău depinde de viitor“, câteva abordări inedite legate de modul în care ar trebui să procedăm pentru a ne menţine tineri.

Un aspect regăsit în cartea scrisă de Stephanie Williams se leagă de istoria evoluţiei umane, când omul nu avea un program regulat de mese, ci se hrănea în funcţie de ceea ce găsea. Iar la nivel genetic se pare că nu au intervenit foarte multe schimbări. 

Lucru confirmat şi de medicul nutriţionist Anamaria Iulian, care consideră că atunci când suntem sănătoşi ne putem permite să ne ascultăm corpul. „Putem să ne orientăm după senzaţia de foame sau de saţietate în aşa fel încât să ne prelungim viaţa. De exemplu, atunci când eşti obişnuit să nu mănânci foarte des, ţi se face foame mai rar, porcesul de îmbătrânire fiind amânat prin încetinirea arderilor şi scăderea metabolismului“, subliniază aceasta. 

Postul ajută la regenerarea celulară

Printre metodele enumerate de specialistul britanic se numără şi abstinenţa alimentară practicată de două ori pe săptămână, mai exact postul, care ajută la regenerarea celulară a organismului.

În perioadele de abundenţă alimentară corpul stimulează producţia de insulină pentru a evita stresul unui aport caloric mare, explică Williams. Drept urmare, creşte nivelul grasimilor, dar şi incidenţa afecţiunilor inflamatorii în corp. Nivelul crescut de insulină accelerează diviziunea celulară, în locul regenerării. De asemenea, hormonii responsabili de creştere sunt inhibaţi, afectând producţia de colagen, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură.

Nutriţionistul Anamaria Iulian consideră, la rândul ei, că abstinenţa alimentară trebuie făcută în anumite condiţii: Dacă postul este practicat regulat, nu doar că încetinim procesul de îmbătrânire, creşte şi calitatea vieţii. Ai mai multă energie, memoria este mai bună. Pauzele alimentare trebuie corelate însă cu ceea ce mâncăm în restul săptămânii. Nu mâncăm orice, ci produse care să susţină organismul, consideră medicul.

Îmbătrânirea este legată şi de consumul de fructoză, glucoză  lactoză şi alte zaharuri naturale, nu numai cele procesate, care se găsesc în miere, fructe, legume sau sirop de agave, respectiv în produse lactate. Glucoza şi fructoza, de exemplu, reacţionează cu colagenul în urma unui proces numit glicoliză, ceea ce accelerează îmbătrânirea. De altfel, studiile arată că persoanele cu un nivel ridicat al zahărului în sânge par mai bătrâne decât vârsta lor biologică, în comparaţie cu cele care înregistrează niveluri mai scăzute, conform ghidului semnat de Stephanie Williams. 

Liber la ciocolată neagră 

Totuşi, cei care nu se pot abţine de la dulciuri, se pot răsfăţa cu ciocolată neagră, bogată în antioxidanţi, cum sunt flavonoide, cu proprietăţi anti îmbătrânire dovedite. Consumul de ciocolată neagră are rol şi în protejarea pielii de razele nocive ale soarelui.

Surprinzător, orezul brun, o sursă bogată de fibre, nu este atât de bun în lupta împotriva bătrâneţii, pentru că amidonul se transformă rapid în zahăr şi blochează efectele benefice ale fibrelor.

Nu în ultimul rând, în cartea scrisă de Stephanie Williams se promovează consumul de grăsimi, fie ele saturate sau nesaturate, devreme ce carbohidraţii sunt cei care ne fac să ne îngrăşăm şi ne afectează tenul. Aportul echilibrat de grăsimi  ajută la menţinerea elasticităţii pielii şi la întârzierea apariţiei ridurilor.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite