E-urile bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre aditivii alimentari cunoscuţi sub numele de E-uri fac mai mult bine decât rău. Chiar şi cei care urmează o dietă organică tot consumă aditivi. Mulţi dintre aceştia provin din surse naturale şi 20 dintre ei chiar sunt produşi de corpul uman.

Potrivit cercetărilor lui Stefan Gates, autorul cărţii „E Numbers" şi realizatorul unui documentar pentru BBC pe acest subiect - „E Numbers: An Edible Adventure" („E-urile: o aventură comestibilă"), şi organismul nostru conţine E-uri, scrie „The Daily Mail".

În plus, fără E-uri, mâncarea ar fi mult mai rea la gust. Specialist în gastronomie, Gates  a descoperit că, de‑a lungul istoriei, diferite substanţe au fost adăugate în mâncare pentru a o colora, a o face mai gustoasă sau a o conserva mai bine. În ţările Uniunii Europene toţi aditivii permişi sunt notaţi cu simbolul „E" (de la Europa) şi un număr de serie. Există peste 300 de aditivi alimentari, care se regăsesc în componenţa a 50% din produsele comercializate în supermarketuri.

1 Culoarea dă bucatelor un gust mai bun

Există 42 de coloranţi alimentari, în tot felul de produse. Aceşti aditivi nu sunt folosiţi numai în scopuri estetice, ci reprezintă o unealtă indispensabilă pentru producătorii de alimente. Într-un experiment, unor studenţi li s-a servit mazăre din conservă, care fusese încălzită la 121 de grade Cel­sius pentru a distruge enzimele şi bacteriile. O parte era verde deschis, iar restul a fost colorată în verde prin combinarea a doi coloranţi. Studenţii au apreciat că mazărea verde avea un gust mai bun.

2 Glutamatul se găseşte şi în broccoli

Din seria E600, fac parte 18 potenţatori de gust, cel mai cunoscut fiind Glutamatul monosodic (MSG) - E621. Mulţi oameni cred că au o reacţie la E621, numită „sindromul res­taurantului chinezesc", după consumarea aditivului, însă este doar un mit răspândit. De fapt, MSG se regăseşte în mod natural în broccoli, ciuperci şi în roşii.

3 Ceva de întins pe pâine

Emulsificatorii sunt de o importanţă crucială în amestecul grăsimii cu apa. Când Napoleon a lansat un concurs pentru găsirea unei alternative mai ieftine la unt, pentru trupele sale, în anii 1850, chimistul Hippolyte Mège-Mouriès a descoperit o metodă de emulsificare şi a inventat prima margarină. Mulţi emulsificatori se regăsesc în natură. Lecitina (E322), ingredient de bază al ciocolatei şi al produselor de întins pe pâine, se regăseşte în gălbenuşul de ou.

4 Stabilizatorii, un ingredient vital

Un mare număr de stabilizatori din seria E400 reprezintă un ingredient vital pentru multe produse din supermarket, făcându-le moi şi consistente. Guma de Caruba (E410) este folosită în îngheţată şi în salate. Guma de guar (E412), care dă consistenţă alimentelor, este extrasă din seminţele de guar, plantă care creşte în India şi în Pakistan.

5 E-urile din corpul uman

Stefan Gates a extras cinci E-uri din propriul corp şi le‑a folosit într-o prăjitură. Mai întâi a prelevat într-un flacon lacrimi, care produc aditivul E1105 - Lizozim - folosit la conservarea vinului şi brânzei. A doua mostră a fost din transpiraţie, în care se regăseşte acidul propionic (E280), un alt conservant care împiedică apariţia mucegaiului pe pâine. Din păr, a extras L-cisteina (E920) - agent de tratare a făinii. Apoi a identificat acidul clorhidric (E507), folosit pentru prepararea mierii artificiale, în sucurile gastrice. În cele din urmă, a obţinut, din grăsimea propriului corp, glicerol (E422), care păstrează umedă glazura de pe prăjituri.

6 Conservanţii previn bolile

Există 38 de conservanţi, grupaţi în seria E200, care previn boli precum botulismul - o toxi­infecţie alimentară severă, ce poate cauza paralizie şi moartea în 24 de ore. În mod tradiţional, carnea era conservată cu sare, care absoarbe apa de care bacteriile au nevoie pentru a se instala pe alimente. Acum există însă o serie de nitraţi mai puternici în lupta pentru prevenirea toxiinfecţiei. Însă, dintre nitraţii pe care îi cosumăm, 2% provin din conservanţi, iar cea mai mare parte - 50% - din legume, azotul fiind un element esenţial în creşterea plantelor. ;

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite