De ce se simt femeile mai stresate acasă decât la locul de muncă
0Locul de muncă este un adevărat refugiu pentru femeile care se împart între viaţa personală şi profesională. Cel puţin aceasta este concluzia unei cercetări recente în cadrul căreia s-a luat în calcul nivelul de stres pentru 122 de subiecţi.
Chiar dacă poate părea ridicol, exact acest lucru a scos la iveală studiul efectuat de Penn State University, din SUA: femeile, în special cele care nu au copii, se simt mai stresate atunci când sunt acasă decât în orele petrecute la serviciu. Iar cercetarea nu s-a bazat pe declaraţiile subiecţilor, bărbaţi şi femei, ci pe testarea nivelului de cortisol (numit şi hormonul stresului, pentru că stresul activează secreţia acestei substanţe-n.r.) din organism în timpul săptămânii şi în weekend.
În cazul multor subiecţi, nivelul stresului rezultat după analizarea salivei a fost, cum era de aşteptat, mai mare în timpul serviciului decât atunci când se aflau acasă, indiferent de sex sau de situaţia socioeconomică. Totuşi, dincolo de rezultatele arătate de teste, bărbaţii au declarat că se simt mai fericiţi atunci când se află acasă, decât la serviciu. Surprinzător, femeile au declarat că se simt mult mai relaxate când sunt la locul de muncă şi mai stresate când se află acasă, spre deosebire de bărbaţi.
Un motiv care ar explica faptul că femeile se simt mai liniştite la serviciu decât acasă, în comparaţie cu bărbaţii, se referă la faptul că multor femei le-ar fi mai simplu să lase deoparte ceea ce se întâmplă acasă când sunt la serviciu, dar mai dificil să nu îşi facă griji din cauza aspectelor profesionale atunci când se află acasă, conform Huffington Post. În acelaşi timp, bărbaţii ar fi mai puţin stresaţi decât femeile atunci când sunt acasă pentru că în ceea ce-i priveşte, din punct de vedere cultural, le este mult mai greu să renunţe la un job care nu îi mulţumeşte pentru a căuta un altul, aşa că se resemnează cu ceea ce au din punct de vedere profesional şi de aceea găsesc mai multă satisfacţie în timpul petrecut acasă.
Pe de altă parte, mamele care lucrează compensează stresul acumulat la serviciu prin faptul că orele de lucru acţionează şi ca un moment de respiro de la îndatoririle casnice. Spre deosebire de femeile fără copii, angajatele mame reuşesc să combată stresul de acasă prin faptul că deşi responsabilitatea creşterii copiilor reprezintă un factor constant de stres, copiii reuşesc să le ofere şi satisfacţii emoţionale, sufleteşti, care diminuează nivelul de stres şi le mută gândul inclusiv de la problemele profesionale. Mai exact, locul de muncă vine cu reguli şi acţiuni destul de clare, ceea ce cauzaează un nivel de stres mai redus decât rolul de părinte, mai stresant din cauza nesiguranţei care guvernează părinţii atunci când trebuie să ia decizii în privinţa copiilor.