De ce să ai prieteni de toate vârstele

0
0
Oamenii au nevoie de relaţii de prietenie diversificate şi de oameni de la care au ce să înveţe
Oamenii au nevoie de relaţii de prietenie diversificate şi de oameni de la care au ce să înveţe

Ca cei mai mulţi, ţi-ai găsit prietenii apropiaţi la şcoală sau la facultate, ceea ce înseamnă că aveţi aceeaşi aproximativ aceeaşi vârstă. „Consecinţa acestui fapt este că am ajuns să vedem prieteniile cu oameni mai tineri sau mai în vârstă decât noi atipice. Dar adevărul este că ar trebui căutate exact aceste prietenii.

Prietenia bazată pe distanţa mare între generaţii este una dintre cele două tipuri de relaţii esenţiale din viaţa unei femei, după cum citează „Huffington Post” o teorie celebră. 

„Unirea a două generaţii diferite nu doar că lărgeşte spectrul prieteniei, ci şi ajută la extinderea şi susţinea stării de bine”, este de părere Anna Kudak, co-autoarea volumului „What Happy Women Do”. „Prieteniile cu oameni mai tineri sau mai în vârstă ajută la lărgirea perspectivei din viaţă, ceea ce îţi permite să empatizezi mai mult şi să simţi compasiunea în viaţa de zi cu zi”, adaugă aceasta. 

Atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, nu există niciun motiv pentru care astfel de prietenii nu pot fi la fel de strânse precum cele cu oameni de aceeaşi vârstă. 

Profesorul de psihologie Robert Kurzban, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, studiază factorii care afectează calitatea prieteniei. Astfel, a descoperit că vârsta asemănătoare nu este funcţionează ca un prezicător pentru calitatea relaţiei sau gradul de apropiere dintre prieteni. 

„Multe din relaţiile noastre sunt formate în medii formale educaţionale, aşa că ne trezim într-o omogenitate relativă a vârstei. Cel mai bun prezicător al rangului prieteniei este unde crezi că prietenul tău te aşază în cercul prieteniei”, explică Kurzban. 

Peste tot, în jurul nostru, există astfel de exemple. Miri care îşi aleg naşi persoane de vârsta părinţilor, pentru că şi-au găsit alt fel de prieteni în ei. Cele mai evidente relaţii de acest gen au loc în lumina reflectoarelor, una dintre acestea fiind prietenia dintre actriţa Bette Midler şi rapperul 50 Cent. Ea are 68 de ani, el doar 38. 50 Cent participă la acţiunile actriţei, menite să salveze parcurile şi grădinile din New York, în timp ce Midler îl descrie pe acesta drept „un star superb”. 

În anii '60, avea loc o altă prietenie celebră, de această dată între Groucho Marx şi Woody Allen. Prietenia lor s-a bazat, o perioadă îndelungată, şi pe corespondenţa dintre cei doi. 

Şi cu toate că astfel de relaţii pot lua naştere oricând, cultivarea lor nu este neapărat o floare la ureche. 

Este greu. Diferenţele biologice şi psihologice pot sta în calea unei prietenii de acest gen, iar barierele pot fi întărite de diferenţele socio-culturale. Ritmul vieţii, limbajul, tot ce găsim interesant poate deveni un blocaj într-o asemenea prietenie, spune Jon F. Nussbaum, profesor în arta comunicării. 

Prietenia intergeneraţie necesită efort şi mai multă înţelegere, dar recompensa este profundă. „Huffington Post” enumeră câteva dintre avantajele şi motivele pentru care fiecare ar trebui să-şi caute prieteni acolo unde nu se gândea până acum. 

Încrederea de sine

„Oamenii mai în vârstă nu doar că au mai multă experienţă de viaţă, ci sunt şi mult mai puţin temători faţă de opiniile altora. Aşa că, cel mai probabil, vor grăi adevărul şi vor spune numai ce gândesc. Întotdeauna, abordarea lor va aduce ceva neaşteptat în discuţie”, este de părere Mark Vernon, autorul volumului „The Meaning of Friendship”. 

Îţi pot arăta calea 

Prietenii care au ajuns deja la o vârstă considerabilă au făcut şi au trecut deja prin încercările tale de acum. Te pot ajuta să negociezi la muncă, te ajută să gândeşti clar în cazul unei despărţiri sau să ştii cum să rezolvi o problemă la şcoala celui mic. În acelaşi timp, prietenii tineri sunt mult mai bine conectaţi la tot ceea ce înseamnă tehnologie şi subcultură. 

Măreşte-ţi orizontul

Dacă îţi place ceramica, jazz-ul sau vrei să studiezi Biblia, cel mai probabil vei realiza curând că prieteniile cultivate în liceu nu-ţi vor oferi tot ce ai nevoie. „De vreme ce ne urmărim scopul în timpul vieţii, oamenii cu care facem acest lucru devin extrem de importanţi. Prieteniile apropiate se nasc când oamenii caută prieteni apropiaţi”, spune Kurzban. 

Trăieşti mai mult

Compania la o vârstă înaintată este un prezicător al speranţei de viaţă. Studiile arată că oamenii care trăiesc înconjuraţi de prieteni trăiesc mai mult şi mai sănătos. Aceste legături sunt asociate şi cu o viaţă mai fericită. 

Scapi de prejudecăţi

Dacă ai prieteni în diferite categorii de vârstă, este puţin probabil să lansezi stereotipuri legate de generaţii şi anumite vârste, susţine Nussbaum. Este uşor să cataloghezi oamenii de până-n 30 de ani drept interesaţi doar de sine, aşa cum tinerii cred despre cei în vârstă că duc vieţi monotone. Prietenia poate înlătura astfel de prejudecăţi şi false presupuneri şi poate deschide perspectiva. 

O lecţie importantă de cultură

Oameni din generaţii diferite au crescut cu muzică, filme, cărţi, jocuri şi interese specifice. Fiecare are de învăţat câte ceva, fiind un schimb reciproc pe care nu-l poţi obţine de la cei de vârsta ta.

Citeşte şi:

Misterul prieteniei a fost elucidat: iubim şi cu mintea

Prietenia de consum

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite