De ce purtăm „masca perfecţiunii“ pe reţelele sociale: explicaţia psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/Getty Images
FOTO Guliver/Getty Images

Potrivit unui studiu recent, din nevoia de a fi apreciaţi, dar şi din dorinţa de a menţine o părere favorabilă în ochii celor din jur,  75% dintre persoane sunt dispuse să poarte „măşti“, cu precădere în mediul online, prin intermediul reţelelor sociale.

Un studiu efectuat recent arată că peste 75% dintre cei care sunt activi în mediul online recunosc faptul că îşi creează profilele de pe reţelele de socializare astfel încât viaţa lor să pară una mai aventuroasă şi mai interesantă decât este cu adevărat. 

Totodată, trei oameni din patru îşi judecă prietenii şi colegii pe baza profilelor de pe Facebook, Snapchat sau Instagram. 

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), de cele mai multe ori alegem să purtăm şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe Facebook, „masca perfectiunii“ şi punem o barieră emoţională între noi şi cei din jur, deoarece nu vrem să scoatem în evidenţă slăbiciunile noastre.

 „Cumva, la un moment dat în evoluţia sa, omul a ajuns la concluzia că a fi «uman», deci imperfect, este o dovadă de slăbiciune, un motiv pentru ceilalţi să-l «arate cu degetul». Această idee a apărut din teamă, iar teama a venit din experienţă. Cineva, la un moment dat, a ales să fie el însuşi, fără mască, a ales să nu se mai urce cu picioarele pe umbră lui ca s-o ascundă, ci să o lase să se vadă. Şi experienţa i-a spus că acele persoane care-ţi văd umbra pleacă de lângă tine. Culmea ironiei este că şi cei care pleacă de lângă noi, la rândul lor se tem că nu vor fi acceptaţi, înţeleşi, apreciaţi, se tem că vor rămâne singuri. Atunci când oamenii ne văd fără mască, deci imperfecţi, îşi proiectează propriile defecte, le recunosc şi aleg să fugă de lângă noi deoarece nu le place situaţia. Dacă ar alege să rămână, ar însemna să recunoască faptul că nici ei nu sunt perfecţi“, explică psihologul.

image

FOTO Laura Maria Cojocaru

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite