Curăţarea argintului acasă: metode simple prin care putem reda strălucirea obiectelor din argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţarea argintului acasă/FOTO BZI.ro
Curăţarea argintului acasă/FOTO BZI.ro

Curăţarea argintului acasă. Obiectele din argint, indiferent dacă sunt bijuterii, tacâmuri sau monede, se oxidează în timp şi capătă o culoare maronie sau chiar neagră. Din fericire, există soluţii pentru a le curăţa chiar noi singuri, acasă, fără să fie nevoie să mergem cu ele la bijutier.

Obiectele oxidate din argint se pot curăţa fără a folosi soluţii chimice şi toxice. Oxidarea este o reacţie chimică apărută în urma contactului între metal şi pielea noastră, dar ea se poate produce chiar dacă nu purtăm acele obiecte, pur şi simplu prin trecerea timpului.

Curăţarea argintului acasă: folosirea bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu se găseşte în orice gospodărie şi este cea mai folosită metodă de curăţare a obiectelor din argint. Obiectele trebuie puse pe fundul unui castron, pe o folie de aluminiu, se acoperă complet cu bicardonat şi apoi peste ele se toarnă apă clocotită.

Va rezulta o spumă, în urma căreia argintul este curăţat: atomii de sulf, care dau culoarea neagră, trec de pe obiectele de argint pe folia de aluminiu, scrie Divahair.ro. După câteva minute argintul poate fi scos şi spălat cu apă călduţă.

Curăţarea argintului acasă: cu oţet sau lămâie

Obiectele din argint se pun într-un castron plin cu zeamă de lămâie sau oţet. După ce se lasă jumătate de oră, se scot şi se clătesc în apă călduţă, iar la final se şterg cu un prosop de bumbac sau cu o lavetă.

Curăţarea argintului acasă: cu amoniac

Se foloseşte aceeaşi metodă ca mai sus, doar că în loc de zeamă de lămâie punem o soluţie de amoniac cu o concentraţie de 10%. Obiectele se scot după 10 minute, se spală bine cu apă şi se şterg cu un prosop.

Curăţarea argintului acasă: obiectele se fierb cu coji de usturoi

O altă metodă folosită de gospodine este fierberea obiectelor de argint în apă, alături de coji de usturoi. Obiectele se lasă să fiarbă până se observă că şi-au recăpătat culoarea iniţială.

Curăţarea argintului acasă: pasta de dinţi

Obiectul de argint trebuie udat cu apă cu o jumătate de oră înainte, apoi se freacă cu o periuţă moale şi cu pastă de dinţi. Această pastă va îndepărta imediat toate impurităţile.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite