Cum ne-a schimbat internetul viziunea despre moarte

0
0

Cu toţii murim, dar este posibil ca imaginea noastră să rămână mereu în această lume. Acest lucru s-ar putea întâmpla datorită reţelelor sociale pe care chiar şi persoanele decedate au conturi.

Experienţele digitale pe care le „trăim" chiar şi după ce murim se leagă de familie sau de prieteni, care ne pot accesa contul de pe reţelele sociale şi ne pot transforma pagina de internet într-o pagină de amintiri. Memorialele virtuale pot fi astfel o sursă de linişte pentru cei dragi, care accesează conturile persoanelor decedate pentru a-şi aminti de acestea.

„Postările pe Facebook după moarte sunt un lucru foarte ciudat. Fratele meu a murit, dar contul său este activ pe Facebook şi zilele trecute ar fi fost aniversarea lui. M-am logat să văd câte mesaje primeşte. Am fost uimit să observ că foarte multe persoane nu l-au uitat", a spus o un cititor al „The Guardian" care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Astfel, reţele sociale mari oferă mai multe opţiuni rudelor celor decedaţi: le permit să acceseze în continuare contul acestuia, să-l arhiveze sau să-l şteargă.

Lucrurile importante, expuse în lumea virtuală

Alte persoane populare pe reţelele sociale susţin că se simt obligate să meargă la înmormântare, în cazul unui eveniment nefericit al unuia dintre prietenii virtuali. Mai mult, oamenii au început deja să se intereseze dacă pot adăuga în testament serviciul de spargere de conturi, pentru ca persoanele apropiate să poată avea acces la conturile lor de Facebook. Astfel, cei dragi vor putea posta în continuare poze şi informaţii din viaţa persoanelor decedate.

Pe această temă a fost scrisă şi o carte, „Your Digital Afterlife" („Viaţa digitală de după moarte"), iar autorul său, John Romano, spune că sunt multe lucruri care contează pentru noi şi pe care le spunem doar în mediul virtual, unde rămân veşnic consemnate. „Chiar dacă murim, ceea ce a fost important pentru noi şi am spus pe Facebook rămâne acolo", crede Romano.

Acesta adaugă că este de preferat ca lucrurile importante, precum parolele de la conturi, fotografiile personale şi filmuleţele în care apăreţi să fie încredinţate unui executor testamentar. Era digitală în care trăim nu a făcut decât să ne arate că moartea a căpătat o altă trăsătură şi este privită diferit, iar odată ce ai un cont pe reţelele sociale, imaginea ta rămâne veşnic în această lume.

"Chiar dacă murim, ceea ce a fost important pentru noi şi am spus pe Facebook rămâne acolo.''
John Romano scriitor

Mai multe - Stil de viață

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite