Cum îţi dai seama că a venit timpul să demisionezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine poate avea zile mai proaste la muncă, dar care este diferenţa dintre lipsa de satisfacţie ocazională şi nepotrivire? Cum ştii când a venit timpul să mergi mai departe?

Renunţarea la un loc de muncă poate avea un impact negativ asupra carierei şi poate dăuna inclusiv vieţii personale, dar a rămâne într-o situaţie neplăcută poate avea consecinţe mai grave, se arată într-un articol publicat pe site-ul „Harvard Business Review“.

„Sunt mulţi oameni paralizaţi de nefericirea provocată de viaţa lor actuală“, spune Leonard Schlesinger, preşedintele Babson College şi autor al unei cărţi motivaţionale. „Mulţi oameni păstrează multă vreme o slujbă deoarece universul corporatist este alcătuit astfel încât să ne atribuie unele roluri, nu să le ofere oamenilor rolurile ideale“, afirmă şi Daniel Gulati, antreprenor. Există însă o serie de semnale care să te ajute să îţi dai seama când te-ai blocat.

Îţi promiţi că vei demisiona, dar nu o faci niciodată

Gulati afirmă că aceste promisiuni false indică o problemă.

Dacă nu suporţi ideea de a avea într-o zi slujba şefului tău, trebuie să te gândeşti la pasul următor. Există riscul ca unii „colegi mai înfometaţi să te întreacă, creând şi mai multe neplăceri“, spune Gulati.

Îţi faci treaba prost în mod constant

Dacă încerci să fii mai bun, dar rezultatele nu apar, poate a venit timpul să te întrebi dacă îndeplineşti cerinţele jobului respectiv. Schlesinger avertizează că uneori te confrunţi cu sarcini imposibile – prea multe atribuţii, resurse insuficiente sau pur şi simplu nu ai calităţile şi experienţa necesare.

Dacă observi unul sau mai multe astfel de semne, întreabă-te care ar fi preţul tranziţiei – fie că este vorba despre unul emoţional ori de pierderea unei oportunităţi şi dacă merită riscul.

Pentru a explora problema, poţi face o serie de experimente. „E de preferat să te bazezi pe informaţia colectată în urma interacţiunii cu alţi oameni, decât să te roteşti în scaun“, spune Schlesinger. El sugerează o conversaţie sinceră cu şeful, în cadrul căreia să îl întrebi cum eşti perceput şi dacă eşti capabil să îţi duci sarcinile la bun sfârşit. Dacă nu este genul de şef cu care să poţi purta o astfel de conversaţie, verifică rapoartele referitoare la activitatea ta.„Dacă stagnezi, deşi te străduieşti, ar trebui să demisionezi înainte ca reputaţia ta să aibă de suferit“, adaugă el.

Evaluează riscurile

Înainte de a lua o hotărâre, asigură-te că ai luat în considerare şi riscurile. Chiar dacă eşti convins că jobul respectiv nu ţi se potriveşte, există riscuri pe care ţi le asumi când pleci – poţi pierde un venit de care ai nevoie, de pildă. Potrivit lui Gulati, oamenii demisionează în general la fiecare patru ani. „Dacă schimbi locul de muncă mai des de atât“, explică el, rişti să ai parte de mai puţine oferte în viitor.

Fă-ţi un plan

Poţi reduce riscurile dacă ştii dinainte ce te aşteaptă. Ambii experţi sunt de acord că e bine să ai măcar o idee vagă cu privire la ce vrei să faci, dacă nu chiar un plan bine pus la punct.

„Dacă într-adevăr urăşti ceea ce faci, ar trebui să pleci, dar nu înainte de a identifica“ o meserie care ţi-ar plăcea.

Atitudinea contează

Poate că visezi să te răzbuni pe şef şi să pleci într-un mod cât mai zgomotos, dar asta ţi-ar putea distruge viaţa profesională. „Modul în care alegi să pleci e cel puţin la fel de important ca felul în care ai venit“ în companie, spune Schlesinger şi adaugă că „odată ce ai decis să pleci şi ai în minte o dată anume, anunţă-ţi imediat superiorul şi respectă procedura“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite