Ziua Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. Cristian Mandeal dirijează Orchestra Română de Tineret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul, care reprezentă culminaţia seriei de manifestări dedicate pe 15 ianuarie Zilei Culturii Naţionale va avea loc la Ateneul Român. Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi Corul de cameră Preludiu condus de Voicu Enăchescu onorează acest eveniment. Tot pe 15 ianuarie este şi Ziua Mihai Eminescu, marcându-se 165 de ani de la naşterea poetului naţional.

Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română a invitat două soliste de excepţie: soprana Valentina Naforniţă şi violonista Ioana Cristina Goicea, una dintre cele mai apreciate valori ale noii generaţii de muzicieni români.

Celebrând Ziua Culturii Naţionale în spaţiul cultural simbol al capitalei României, cei mai valoroşi muzicieni ai tinerei generaţii propun un program de capodopere ale muzicii româneşti şi universale, din care nu vor lipsi Enescu, Mozart, Verdi, Theodor Rogalski şi Ceaikovski.

Cu acest prilej, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română instituţie care aparţine Ministerului Culturii îşi reafirmă cu noi şi valoroase argumente poziţia de principal promotor al tinerelor valori ale culturii române.

În aceeaşi seară, la sala de concert a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, va avea loc o seară de muzică şi poezie intitulată “Dor de Eminescu”. În acest spectacol, ansamblul Archaeus al Tinerimii Române a invitat o serie de actori cunoscuţi precum Adrian Păduraru, Manuela Ciucan, Iuliana Nistor ş.a., alături de pianiştii Mădălina Pasol si Dan Ardelean şi de baritonul  Valentin Vasiliu.

În foaier, va fi găzduită o expoziţie de fotografie dedicată figurilor importante de actori care au dat glas poemelor eminesciene de-a lungul timpului, semnată de fotograful Daniel Faluveghi.

ORCHESTRA ROMÂNĂ DE TINERET

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008 , la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia,  Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" .

Membrii săi,  marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare  de maestrul Cristian Mandeal .

Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii" de la Sinaia începând cu anul 2008.

Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". În anii 2012 şi 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internaţional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin.

Orchestra Română de Tineret a desfăşurat de asemenea începând din 2011 turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

CRISTIAN MANDEAL

cristian mandeal


În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

VALENTINA NAFORNIŢĂ

Valentina Nafornita

Soprana Valentina Naforniţă este născută în Moldova; a studiat la Liceul de Muzică Ştefan Neaga din Chişinău urmând apoi cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De-a lungul timpului a lucrat cu Maria Slătinaru-Nistor, Eleonora Enăchescu, iar acum cu Sherman Lowe.
Premiile obţinute sunt numeroase şi extrem de valoroase şi relevă talentul său de excepţie: Marele Premiu la celebra competiţie BBC Cardiff, Premiul Dame Joan Sutherland, Premiul Emerging Voice al ediţiei a 62 a concursului pentru Tineri cântăreţi de operă, Premiul Orange pentru Tineri muzicieni, Premiul al II-lea la Concursul Hariclea Darclée, Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Operă de la Paris.

În prezent, Valentina Naforniţă locuieşte la Viena cariera ei artistică fiind în plină ascensiune. Astfel, în anul 2013 a cântat la Balul Operei din Viena, a debutat apoi la Teatro alla Scala din Milano, susţinând rolul Gildei din opera Rigoletto de G. Verdi sub conducerea dirijorului Gustavo Dudamel, ş.a.

IOANA CRISTINA GOICEA

image

Ioana Cristina Goicea s-a născut in Bucureşti, în 1992, într-o familie de muzicieni. Mama sa, Cristina Anghelescu, violonistă de renume internaţional şi câştigătoarea concursului Sibelius în 1991, cât şi bunicul său, pedagog şi membru al Operei Naţionale Bucureşti, i-au îndrumat paşii de la vârsta de 4 ani.

A studiat de asemenea cu profesorii Ştefan Gheorghiu (Discipol al lui David Oistrakh), Petru Munteanu, iar în prezent urmează cursurile renumitei universităţi de muzică Felix Mendelssohn Bartholdy Leipzig  cu Prof. Mariana Sîrbu.
Ioana Cristina este, câştigătoarea concursurilor internaţionale Brahms din Pörtschach, Austria Andrea Postacchini (2012), Kloster Schöntal (2011), Jaroslav Kocian (2008) precum şi laureată a prestigioaselor competiţii Fritz Kreisler (2014), Michael Hill (2013),  Valsesia Musica (2013) şi Ion Voicu (2009).

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu numeroase orchestre, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, ş.a.

A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, I. Ionescu-Galaţi, Christian Badea, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan, Alexandru Lascae, Theo Wolters, Janko Zsolt, Mihail Agafita, Tiberiu Oprea, Christfried Göckeritz, Aldo Sissilli.


CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU

În cei 42 de ani de activitate corul Preludiu a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc Electrecord şi trei CD-uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti). De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră Preludiu şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Voicu Enăchescu

VOICU ENĂCHESCU

Cu 46 de ani vechime în funcţia de dirijor (corul Universităţii Bucureşti, corul Casei de Cultura a Studenţilor, Corul de camera „Preludiu”), Voicu Enăchescu e recunoscut ca fiind unul dintre cei mai înzestraţi dirijori de cor din România, fapt pentru care în luna mai a anului 2006 a fost reales preşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România, organizaţie neguvernamentală ce reuneşte peste 80 de formaţii corale din ţară şi aproximativ 120 de dirijori de cor şi care este afiliată la Federaţia internaţională „Eurora cantat”.
A fost prezent, împreună cu corul de cameră Preludiu, la toate ediţiile Festivalului Internaţional „George Enescu” organizate la Bucureşti după anul 1989. A fost invitat în numeroase jurii naţionale şi internaţionale şi a lucrat în sistem „atelier” cu formaţii din Franţa, Olanda, Germania, Spania, S.U.A.

CONCERT ATENEU
15 ianuarie 2015

Sala Mare Ateneu, ora 19.00
Orchestra Română de Tineret
Dirijor Cristian Mandeal
Soliste:
Valentina Naforniţă - soprană
Ioana Cristina Goicea - vioară
Corul Preludiu
Dirijor Voicu Enăchescu
Solist Marius Nine - bariton
Trei piese corale pe versuri de Mihai Eminescu
Vasile Popovici – „Sara pe deal“
l.D. Chirescu – „Rugăciune“
Vasile Spătărelu – „Floare albastră“
PROGRAM
George Enescu
Rapsodia op. 11, nr. 2, în Re major
W.A. Mozart
Aria Paminei din opera Flautul Fermecat
Giacomo Puccini
Aria Musettei din opera La Bohème
Bedrich Smetana
Poemul simfonic Vltava din ciclul Patria mea
George Enescu
Balada pentru vioară şi orchestră
P.I. Ceaikovski
Vals scherzo op. 34, pentru vioară şi orchestră
Giuseppe Verdi
Uvertura operei Forţa destinului
Leo Delibes
Les Filles de Cadiz
Theodor Rogalski
Trei dansuri româneşti:
Joc din Ardeal
Gaida (Dans aromân)
Hora din Muntenia


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite