Zilele Nordului 2019. Experiment electric şi acustic în Poiana Teioasa, competiţii sportive şi tururi ghidate în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A şasea ediţie a festivalului Zilele Nordului debutează vinerea viitoare, 15 august, la Darabani, cel mai nordic oraş al României. Iubitorii de muzică, arte, mişcare şi călătorii sunt aşteptaţi în Nord cu 40 de concerte şi evenimente culturale, educaţionale şi sportive.

Sub sloganul #RădăcinileCresc, festivalul propune concerte la Conacul Balş şi în Poiana Teioasa, competiţii sportive pentru ciclişti, tenismeni şi alergători, ateliere şi conferinţe pentru tineri, artă stradală, expoziţii şi dezbateri, precum şi tururi ghidate în regiune în fiecare zi.

 „Am pornit acest festival pentru a-i reconecta pe cei plecaţi din Nord cu viaţa comunităţilor de acasă, cu liceenii şi studenţii de acasă. La ZN toţi aceşti oameni lucrează an de an împreună în proiecte îndeajuns de spectaculoase încât să atragă 1000 de turişti în cele câteva zile de festival şi îndeajuns de necesare încât să contribuie la creşterea coeziunii comunităţilor în care activăm”, declară Ştefan Teişanu, preşedintele Asociaţei Nord.

Premieră muzicală: concerte ON/OFF în Poiana Teioasa

 Poiana Teioasa găzduieşte două seri de concerte în oglindă: aceleaşi patru trupe cântă sâmbătă, 17 august, electric şi duminică, 18 august, acustic.

Imagine indisponibilă

 Omul cu şobolani, Implant pentru Refuz, Partizan şi The Kryptonite Sparks sunt trupele invitate cu show-uri speciale pentru fiecare seară. Implant pentru Refuz şi Partizan sunt pentru prima dată la ZN, în timp ce OCS revin pentru a doua oară, iar TKS sunt rezidenţi ai Zilelor Nordului, trupa lansându-se deodată cu festivalul, în 2014.

Conceptul ON/OFF, propus agenţia bucureşteană Dark Side Entertainment, este un experiment prin care organizatorii mizează să atragă câte 2000 de participanţi în fiecare seară în Poiana Teioasa de la marginea oraşului, vechiul lor de spectacole din Darabani, revitalizat de festival.

Descoperim Nordul, cu locuri şi oamenii săi

Imagine indisponibilă

 Zilele Nordului îi duce pe participanţi în trei oraşe şi şapte sate din regiune. Tururile Nordului din acest an îi invită pe doritori la Botoşani pe urmele artiştilor consacraţi şi contemporani pe care oraşul i-a dat României şi lumii (Eminescu, Iorga, Luchian, dar şi Marcel Mănăstireanu şi Constantin Dracsin), la Dorohoi în căutarea poveştilor avangardiştilor din perioada interbelică (Benjamin Fondane, Saşa Pană, Isidor Issou) şi la Darabani într-un inventar al comorilor de patrimoniu de pe malul Prutului.

Sorin Onişor, fotograful satului românesc, este gazda şcolii de fotografie „Satele Nordului”, care-şi are tabăra de bază în satul Horodiştea, cel mai nordic punct al României, din comuna Păltiniş. Sorin Onişor îi duce pe participanţi în trei zile de călătorii în satele Nordului.

Întâlnirile Nordului, conferinţa de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitaţi pe scriitorul Dan Lungu, jurnalista Florentina Toniţă, Luca Ciubotaru - preşedintele Asociaţiei Rădăuţiul Civic -, şi antreprenorul în IT Radu Bichir. Întâlnirile sunt o conferinţă anuală care aduce înapoi acasă oameni născuţi în regiune şi care fac minuni prin alte părţi ale lumii, pentru o dezbatere de idei pe tema comunităţii cu tinerii din sală.

Ciclism, alergare şi tenis la Maratonul Nordului

 Cel puţin 500 de participanţi - ciclişti, alergători, tenismeni - sunt aşteptaţi în acest an la startul competiţiilor sportive organizate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru Maratonul Nordului (MTB Pomârla în 17 august şi Teioasa Trail în 18 august) continuă online până la 11 august, apoi doritorii vor mai putea achita taxele de participare numai la startul competiţiilor. Marea noutate a ediţiei este proba de semimaraton pe teren accidentat, care va avea loc în 18 august.

Imagine indisponibilă

  Asociaţia Nord a înfiinţat în regiune şi clubul sportiv omonim, care organizează Maratonul Nordului, trei echipe de amatori (cliclism, alegrare şi pescuit), precum şi competiţia Nordul Joacă Tenis, care continuă tradiţia tenisului începută în Nord acum 50 de ani.

   „Aşa cum cultura uneşte, şi sportul creează punţi între oameni. O comunitate sănătoasă este una preocupată de sănătatea spiritului şi de sănătatea trupului, deopotrivă. Suntem încântaţi să vedem efectele pe care practicarea sportului le are în rândul comunităţilor noastre de acasă şi în special în rândul celor mai tineri”, spune Alex Teioşanu, conducătorul CS Nord şi directorul executiv al asociaţiei omonime.

Camping şi cazare la festival

  Festivalierii şi sportivii participanţi la festival au la dispoziţie două campinguri pregătite de organizatori la Darabani şi Pomârla, ambele fiind păzite, iluminate şi dotate cu duşuri şi vestiare. Dacă pentru participanţii la Maratonul Nordului taxa de participare le oferă deja acces în camping, preţul de acces în camping pentru ceilalţi doritori este de 50 de lei de persoană, indiferent de numărul de nopţi petrecute la festival. Cei care campează beneficiază şi de loc de parcare păzit.

  Alte opţiuni de cazare în regiune sunt cele câteva pensiuni, de obicei pline în timpul festivalului, şi gazdele locale dispuse să primească oaspeţi, spre care organizatorii îi pot orienta pe doritori în baza unui formular de pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Imagine indisponibilă

Despre Zilele Nordului

  Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport şi călătorii găzduit la Darabani, pe colţul celor trei frontiere: România, Ucraina şi Republica Moldova.

   Festival este organizat de către Asociaţia Nord, având ca parteneri principali Bergenbier, Consiliul Judeţean Botoşani şi Radio Guerrilla. Zilele Nordului beneficiază de sprijinul Argo, Fapte, al Primăriilor şi Consiliilor Locale din Darabani, Pomârla şi Păltiniş, precum şi al companiilor Arond, Activ Explore, Bee Swing, Betty Ice, Cadasplan, Ethic Sport, Pirania, Darex, Dorna, Koket, Miracom, Nicvitib, Sagrod şi Tipografia Arta, potrivit unui comunicat de presa emis de Zilele Nordului.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite