VIDEO România merge la Berlinale cu două filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Jude şi Tudor Giurgiu sunt cei doi regizori români care îşi vor arăta producţiile în premieră la Berlin
Radu Jude şi Tudor Giurgiu sunt cei doi regizori români care îşi vor arăta producţiile în premieră la Berlin

A 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 5-15 februarie, iar la acest important eveniment România va participa cu două filme - “De ce eu?”, al lui Tudor Giurgiu şi “Aferim!”, regizat de Radu Jude.

“De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Lungmetrajul lui Tudor Giurgiu, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, va fi proiectat în secţiunea Panorama Special, dedicată premierelor importante din cinema-ul independent şi producţiilor americane de anvergură. Pe 11 februarie, la ora locală 20.00, regizorul şi o parte din echipă vor lua parte la proiecţia de gală de la Kino International. “Îmi doream ca filmul să ajungă la un festival important înainte de premiera din România, care va fi pe 27 februarie. M-am bucurat că filmul a fost apreciat de juriul de selecţie al festivalului”, a declarat pentru Adevărul regizorul Tudor Giurgiu.

Procurorul Panait, personaj de film

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. Cristian (interpretat de actorul Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Un lungmetraj mult aşteptat, filmul lui Tudor Giurgiu a avut deja câteva proiecţii publice ale unei versiuni în lucru, în noiembrie 2014, în câteva oraşe din ţară. Reacţiile publicului au fost entuziaste, solicitările pentru bilete obligând producătorii să organizeze proiecţii suplimentare.

„Aferim” la Ursul de Aur

Lungmetrajul „Aferim!” regizat de Radu Jude a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.  Radu Jude va concura cu producţii precum „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „Aferim!” este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Costandin, un zapciu din secolul 19 (Teodor Corban), primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom (Toma Cuzin) fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion (interpretat de Mihai Comănoiu) şi aghiotantul său Ghiţă.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar producător este Ada Solomon, care a mai urcat pe scena festivalului de la Berlin, atunci când, alături de regizorul Călin Netzer, a primit “Ursul de Aur” pentru filmul “Poziţia copilului”.

De asemenea, în secţiunea Berlinale Talents, care este dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectate regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Groşan, dar şi monteurul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite