VIDEO Filmul „Matei copil miner“ de Alexandra Gulea, în competiţia Festivalului Anonimul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Matei copil miner“ de Alexandra Gulea se numără printre primele şase lungmetraje anunţate în competiţia ediţiei a zecea a Festivalului de Film Independent Anonimul, care se va desfăşura între 9 şi 18 august la Sfântul Gheorghe.

„Matei copil miner“ este o coproducţie româno-germano-franceză (Europolis Film, Luthje-Schneider-Horl, Ciulei Films, HFF München şi 40°Grad), sprijinită de programul Media al Comunităţii Europene, Eurimages, Centrul Naţional al Cinematografiei, FFF Bayern, Fondation GAN pour la Cinema şi de Societatea Română de Televiziune.

Matei, interpretat de Alexandru Czuli, un copil de 11 ani pasionat de biologie, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în Italia, trăieşte împreună cu bunicul lui, jucat de actorul Remus Mărginean, într-o regiune minieră de munte. Din toamnă până în primăvară, întâmplările prin care Matei trece şi prima experienţă a morţii îl obligă să se maturizeze şi să decidă asupra propriului destin.

Primele şase titluri propuse pentru competiţia de lungmetraj a ediţiei din acest an a festivalului ("Anonimul 10") sunt: „Wajma. An Afghan Love Story“ de Barmak Akram (Afganistan - Franţa, 2013 - cel mai bun scenariu, Festivalul de Film Sundance 2013), „The Major“ de Yuri Bykov (Rusia, 2013 - Semaine de la Critique, Cannes 2013), „A Fallible Girl“ de Conrad Clark (Marea Britanie - China, 2012 - cel mai bun lungmetraj, Gulf Film Festival - Dubai), „My Dog Killer“ de Mira Fornay (Slovacia - Cehia, 2013 - Hivos Tiger Award, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, 2013), „Matei copil miner“ de Alexandra Gulea (România - Germania - Franţa, 2013 - Premiul Lino Miccichè şi Premiul Publicului Tânăr, Festivalul Internaţional de Film de la Pesaro, 2013) şi „Tall as the Baobab Tree“ de Jeremy Teicher (Senegal - SUA, 2012, Premiul pentru cel mai bun film acordat de Juriul Doha-Giffoni, Festivalul de Film Doha -Tribeca, 2012).

Producţiile româneşti nu lipsesc nici din competiţia de scurtmetraje a festivalului. „Şanţul“ de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză“ de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele de ficţiune româneşti din selecţia Festivalului de Film Anonimul. Acestora li se alătură „Pastila fericirii“ de Cecilia Felmeri, „Bad Penny“ de Andrei Creţulescu, „Waste“ de Anton Groves, „Prietenie, baratsag“ de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat“ de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii“ de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!“ de Armine Vosganian.

De asemenea, la categoria scurtmetraj de animaţie figurează două filme româneşti: „Uşor poate oricine“ de Paul Mureşan şi „2 (Doi)“ de Ilinca Šeda.

La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite