VIDEO La Astra Sibiu, peste 5.000 de documentare din întreaga lume pot fi vizionate la cerere
0
O colecţie unică de 5.000 de documentare din toată lumea, aflate în arhiva Studioului Astra Film Sibiu, pot fi vizionate la cerere de turişti, cercetători sau cinefili pe durata întregului sezon estival 2013.
Oricine doreşte poate să-şi aleagă documentare din arhiva studioului şi le poate viziona în sala de proiecţii, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 15.00, în schimbul unui bilet în valoare de 6 lei.
.
"La Astra Film filmele au o viaţă lungă de arhivă, în cele două decenii de Astra Film Festival fiind înscrise mii de filme adunate acum într-o colecţie impresionantă deschisă publicului. Filmele sunt realizate de tineri studenţi sau de documentarişti consacraţi, fie ei din Canada sau Australia, din Africa de Sud sau Islanda. Iubitorii de film documentar de pretutindeni, turişti, jurnalişti, doctoranzi, cercetători, studenţi sau simpli cinefili pot vedea filme cu tematici variate, abordări diferite şi modalităţi individualizate de realizare tehnică", declară reprezentanţii Studioului Astra Film din Sibiu.
Potrivit reprezentanţilor Astra Film, colecţia cuprinde, de asemenea, şi o arhivă consistentă de film documentar românesc, filme care "stau mărturie a unor realităţi cu care ne confruntăm, pe care le cunoaştem sau de care cel puţin am auzit. Astra Film Sibiu este singura locaţie unde turişti din străinătate pot viziona, la cerere, filme de non-ficţiune despre România, o ocazie unică de a descoperi cultura şi tradiţiile româneşti, tainele vieţii de odinioară sau realităţi emoţionante despre prezent".
În 2013, programul Ediţiei aniversare Astra Film Festival se va desfăşura în perioada 14-20 octombrie şi va conţine o selecţie specială retrospectivă a celor mai valoroase documentare româneşti din istoria ultimelor două decenii.
Câştigătorul marelelui premiu al ediţiei din 2012 a Festivalului Astra Film, a fost Pawel Kloc din Polonia, pentru filmul documentar „Cântec de leagăn din Phnom Penh“. Filmul surprinde starea conflictuală din viaţa unui cuplu puţin obişnuit şi trasează portretul complex al unui bărbat realist şi naiv totodată, a cărui dorinţă sinceră de a găsi dragostea se loveşte de o societate coruptă la scară de prostituţie. Autorul se plasează în aceeaşi situaţie delicată în care se află protagoniştii săi, iar privitorul rămâne cu gustul a amar al dezamăgirii în faţa realităţilor vieţii. Juriul a fost impresionat de această intensă şi dureroasă călătorie la capătul nopţii.
Astra Film Festival (AFF) este cel mai vechi festival internaţional de film din România şi singurul profilat pe cinematograful de non-ficţiune, cel mai puternic mediu de comunicare, educare şi cultivare a comunităţii în spiritul toleranţei şi înţelegerii diversităţii lumii în care trăim.