VIDEO Filmul care a obţinut Ursul de Aur la Berlin, în premieră naţională la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Diao Yinan, alături de actorii principali din filmul câştigător al Ursului de Aur FOTO Reuters
Regizorul Diao Yinan, alături de actorii principali din filmul câştigător al Ursului de Aur FOTO Reuters

Pelicula chineză „Black Coal, Thin Ice“, de Diao Yinan, care a fost premiată cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (6-16 februarie), va fi proiectat în premieră în România la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), de la Cluj-Napoca, din perioada 30 mai şi 8 iunie.

La Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care se va desfăşura în perioada 30 mai şi 8 iunie, la Cluj-Napoca, spectatorii vor putea viziona sute de pelicule şi vor putea asista la concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti renumiţi.

În selecţia realizată de directorul artistic al evenimentului, Mihai Chirilov, figurează deja câteva dintre cele mai aşteptate filme lansate în ultimul an în circuitul festivalier. Astfel, marii câştigători ai trofeelor la Berlin, Veneţia, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian şi Tokyo vor putea fi văzuţi în premieră la TIFF 2014.

Impresionantul „Bai Ri Yan Huo/ Black Coal, Thin Ice“, de Diao Yinan, distins cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film şi Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Liao Fan), anul acesta, la Festivalul de la Berlin, va rula în premieră la TIFF 2014. Un film noir fascinant, cu umor absurd, „Black Coal, Thin Ice“ urmăreşte un fost detectiv care începe să investigheze un şir de crime, într-un orăşel minier din nordul Chinei. Firele cazului îl duc la o femeie, văduva unuia dintre muncitorii ucişi.

Premianţii festivalurilor europene de film, la Cluj 

Sacro GRA“, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, anul trecut, este primul documentar care câştigă acest trofeu în istoria evenimentului. GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi străbate periferiile oraşului, strângând în jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un pescar, câteva prostituate, un nobil decăzut şi un cuplu de intelectuali.

În Supernova, secţiunea care adună hiturile recente din cinematografie, va fi proiectat filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, "The Notebook/ A nagy füzet", în regia lui János Szász. Propunerea Ungariei la Oscar 2014 - aflată pe lista scurtă la nominalizările de anul acesta - este drama unor băieţi gemeni care trec prin experienţe traumatizante, la ţară, acolo unde părinţii îi trimiseseră pentru a-i feri de tragediile celui de-Al Doilea Război Mondial.

Despre un alt război, cel civil din Georgia din 1992, este vorba în „In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi“, recompensat cu marele premiu la Festivalul de Sarajevo şi cu trofeul pentru interpretare (Lika Babluani şi Mariam Bokeria). Filmul de debut regizat de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross este povestea a două adolescente care încearcă să facă faţă violenţei din propriile familii şi din societatea în care trăiesc, în plin conflict civil, în Abhazia.

Bad Hair/ Pelo Malo“, de Mariana Rondon (Venezuela), câştigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian 2013, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghiceşte în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale.

De asemenea, „We Are the Best!“, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson, a obţinut marele premiu la Festivalul de la Tokyo, anul trecut. Bazată pe un roman grafic scris de soţia cineastului, comedia este plasată în Stockholm, la începutul anilor '80, când trei prietene se încăpăţânează să creadă că „Punk is not dead!". Este o evocare tandră şi amuzantă a acelor ani şi a perioadei de sfârşit a copilăriei.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite