VIDEO Cristi Puiu, dublu eveniment la TIFF: lansare de DVD şi expoziţie foto „Sieranevada“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Cristi Puiu a lansat la Cluj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, DVD-ul blu ray „Sieranevada“ şi a vernisat, la galeria :Baril din „Centrul de Interes“ expoziţia de fotografie cu imagini pe care le-a realizat pentru a ilustra afişul lungmetrajului său.

Expoziţia lui Puiu a coincis cu deschiderea "Centrului de Interes", un spaţiu amplu, cu mai multe galerii şi spaţii de creaţie, inaugurat cu acest prilej pe mai multe etaje ale unei foste fabrici din apropierea gării clujene. În cadrul expoziţiei sunt prezentate mai multe imagini pe care regizorul le-a realizat mergând prin Bucureşti, inclusiv fotografii în care apar atelierul său de pictură, dar şi fiica sa, Zoe (foto jos).

Sute de persoane au luat parte la eveniment, iar expoziţiile vernisate au fost îndelung discutate de cei prezenţi, fie că vorbim de instalaţii video sau de sculpturi şi picturi ale unor artişti contemporani.

Cristi Puiu a vernisat expoziţia foto „Sieranevada“ la Cluj

"Sunt fotografii pe care le-am făcut în timp ce lucram la film, fotografii pentru afiş. Am făcut foarte multe şi din astea am ales, le-am sortat şi am rămas cu fotografia afişului. Şi-apoi m-am trezit cu vreo două sute de fotografii pe care n-am vrut să le arunc. Şi din astea 200 am mai ales, am ajuns la vreo 108, pe care le-am pus în carte, iar din carte am ales împreună cu galeristul Sorin Neamţu vreo 40, pe care le găsim în expoziţie", a precizat Cristi Puiu la vernisaj.
zoe puiu Foto Florin Ghioca

Totodată, în cadrul TIFF regizorul Cristi Puiu a lansat şi DVD-ul blu ray al filmului "Sieranevada", mulţumindu-le cu acest prilej celor care l-au sprijinit în acest demers. "Numai producţia unui exemplar costă aproximativ 140 de lei, de la print la imprimare pe suport blu ray", a declarat regizorul, motivând preţul de achiziţie al unui DVD. El a mai precizat că pe fiecare exemplar a scris personal replici din film şi că până acum a semnat câteva sute de bucăţi. 

"Serianevada nu este o lume aparte, este o lume concretă şi foarte banală. Afişul, în viziunea mea, este o extensie a gândului, nu o ilustrare a filmului, deşi majoritatea filmelor sunt însoţite de asemenea afişe", a adăugat regizorul.

În DVD-ul lansat cu acest prilej se găsesc şi câteva scene care au fost tăiate la montaj, dar şi un interviu pe care Puiu l-a acordat după filmări.

Din distribuţia "Sieranevada" fac parte Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga şi Ilona Brezoianu.

    

Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

cristi puiu tiff Foto Florin Ghioca

TIFF 2017: Cristi Puiu, la lansarea DVD-ului "Sieranevada"         FOTO: Florin Ghioca

Pelicula a fost selectată la festivaluri din ţări ca Germania, Israel, India, Rusia şi Australia şi s-a numărat printre finalistele Lux Film Prize, acordat de Parlamentul European. 

Cristi Puiu, născut pe 3 aprilie 1967, la Bucureşti, este scenarist şi regizor. A urmat studiile Şcolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, între 1992 - 1996, şi şi-a luat diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station".

A debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Acelaşi lungmetraj i-a adus şi o menţiune specială la festivalul IndieLisboa.

În 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului secţiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului ”Cel mai bun lungmetraj de debut” la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2008. Doi ani mai târziu, Cristi Puiu a fost preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar în 2012, a fost preşedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite