Vă mai amintiţi de: Sică Alexandrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul de teatru şi film Sică Alexandrescu a semnat două dintre cele mai populare pelicule cinematografice ale perioadei imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, rămase până astăzi de referinţă - „O scrisoare pierdută“ (1953), ecranizare de succes a piesei lui Caragiale, şi „Bădăranii“ (1960), după piesa omonimă scrisă de Carlo Goldoni.

În ambele filme, interpretează rolurile cele mai importante nume de rezonanţă ale actoriei româneşti din perioada respectivă: Grigore Vasiliu-Birlic, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugaru, Nicky Atanasiu, Radu Beligan şi Carmen Stănescu. Format ca regizor de teatru, Sică Alexandrescu realizase deja o serie de spectacole de succes, cele mai apreciate fiind montările pieselor lui Caragiale - „Conu' Leonida faţă cu reacţiunea", „D'ale carnavalului" şi „O noapte furtunoasă" - dar şi puneri în scenă ale pieselor lui Goldoni, Molière sau Gogol.

Sică Alexandrescu s-a născut la 15 august 1896, la Bucureşti. Pasiunea pentru teatru exista deja în familia sa. Tatăl său, Vasile Alexandrescu, era actor la Teatrul Naţional din Bucureşti. Astfel că, după absolvirea liceului Sf. Sava, Sică Alexandrescu a început imediat să lucreze în teatru. A fost mai întâi regizor de culise la Naţional, unde a lucrat la spectacolul „Patima roşie" - punerea în scenă a piesei scrise de Mihai Sorbul - în care a debutat Elvira Popescu. A lucrat apoi ca director de scenă al Teatrului Naţional din Cluj, al Teatrului de Comedie din Bucureşti, iar din 1947, a fost regizor la Naţionalul bucureştean. Spre finalul carierei, a preluat şi conducerea Teatrului din Braşov, care-i poartă numele din 1994.

Filmul „O scrisoare pierdută", pe care Alexandrescu l-a regizat împreună cu Victor Iliu, a fost una dintre primele şi cele mai reuşite ecranizări ale operei lui Caragiale, fiind preluarea unei reprezentaţii de succes de la Teatrul Naţional. A fost de asemenea şi principala creaţie care a pecetluit până astăzi notorietatea regizorului Sică Alexandrescu, care a murit la 6 august 1963 la Cannes, în Franţa.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite