Trei concerte ale Orchestrei Mondiale a Medicilor, susţinute la Cluj, Braşov şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orchestra Mondială a Medicilor, în concert la Berlin                FOTO:  Andrea Katheder
Orchestra Mondială a Medicilor, în concert la Berlin                FOTO:  Andrea Katheder

World Doctors Orchestra (Orchestra Mondială a Medicilor) susţine trei concerte în România: joi, la Cluj-Napoca, la Casa Universitarilor, vineri, renumitul ansamblu cântă la Braşov la Biserica Neagră, iar sâmbătă poposeşte, în Bucureşti, la Ateneul Român. Dirijorul concertelor este Stefan Willich (Germania).

Orchestra Mondiala a Medicilor ( WDO = World Doctors Orchestra) are 800 membri din cinci continente. Sediul administrativ şi dirijorul ( Dr. Stefan Willich, foto) sunt din Germania. De două sau trei ori pe an sunt organizate concerte în diverse ţări pentru o cauză caritabilă. În general, la un astfel de concert participă în jur de 100-130  medici. La o deplasare se organizează două, maxim trei concerte în oraşe diferite ale aceleiasi ţări. 

dirijor Orchestra Mondiala a Medicilor

Stefan Willich, la  Berlin  FOTO: Peer Schröde

Pentru prima dată Orchestra Mondială a Medicilor cântă în România, în trei oraşe, de joi până sâmbătă, având în program lucrări de Şerban Nichifor, Hector Berlioz, Ludwig van Beethoven.

Concertele pe care World Doctors Orchestra le susţine în România fac parte dintr-un program amplu de sprijinire a persoanelor care suferă de epilepsie, program demarat de Cluburile Lions Cluj Napoca. Banii strânşi din vânzarea biletelor vor fi donaţi pentru înfiinţarea reţelei naţionale de telemedicină pentru epilepsie.

În program, de la ora 19.00: Transylvania Bluegrass, de Şerban Nichifor,  solist Ioan Harea (Canada), Harold în Italia de Hector Berlioz, solistă Carmen Aida Soanea (Germania) şi Simfonia nr. 6, Pastorala,  de Ludwig van Beethoven. 

afis orchestra mondiala a medicilor

World Doctors Orchestra  (WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ 1000 de medici din peste 50 de ţări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire şi condiţii medicale egale nu depinde de graniţe geografice sau de interese politice şi economice. În 2016 a sosit rândul României să fie una dintre opririle grupului, iar cauza pe care o susţine World Doctors Orchestra la noi în ţară este legată de necesitatea înfiinţării reţelei naţionale de telemedicină pentru epilepsie.

Epilepsia este o afecţiune de importanţă majoră atât pe plan mondial, cât şi local.  Ea se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidenţă, după accidentul vascular cerebral şi demenţa Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară şi boala Parkinson la un loc.
În lume, la fiecare patru minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numărul persoanelor diagnosticate cu această suferinţă să fie de aproximativ 65 de milioane.
În România, specialiştii estimează aproximativ 400.000 de pacienţi care suferă de epilepsie, însă numărul declarat al persoanelor care sunt sub supraveghere medicală şi tratament medicamentos este de 150.000. Din cauza lipsei unui registru naţional nu există o statistică precisă a celor afectaţi de epilepsie, iar monitorizarea este greu de realizat deoarece mulţi consideră epilepsia un stigmat social.

De asemenea, procesul de diagnosticare al epilepsiei este unul complex, iar tratamentul se stabileşte doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG), a unei anamneze si a unui examen clinic amănunţit.
Dacă afecţiunea nu este identificată corect, tratamentul nu are rezultatele aşteptate, iar asta presupune irosirea de resurse materiale şi timp atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.
Înfiinţarea unei reţele naţionale de telemedicină pentru epilepsie este primul pas către rezolvarea problemelor legate de această afecţiune şi uşurarea vieţii pacienţilor. În sprijinul creării reţelei naţionale pentru telemedicină vine şi World Doctors Orchestra.
Proiectul înfiinţării reţelei de telemedicină pentru epilepsie este iniţiat de Cluburile Lions din Cluj-Napoca şi urmăreşte dotarea a cinci centre din ţară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naţionale a pacienţilor cu epilepsie şi instruirea personalului medical şi a asistenţilor cu privire la folosirea corectă a acestor aparate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite