Teatrologul Octavian Saiu a lansat volumul „Teatrul la persoana I“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrologul Octavian Saiu a afirmat, la lansarea volumui său Teatrul la persoana I" că volumul este "pentru toţi cei care iubesc teatrul, pentru toţi cei care încearcă să-l înţeleagă şi pentru cei care vor să se apropie de misterul acestei arte".

Autorul Octavian Saiu a mărturisit că pentru realizarea acestei cărţi a plecat, în primul rând, de la experienţe personale, "de la nevoia de a găsi în teatru un echivalent al literaturii la persoana I'', de la raportul pe care l-a avut cu ''opera acestui creator de teatru uluitor care este Simon McBurney, de la întrebările şi nedumeririle generate de arta lui Pippo Delbono şi, nu în ultimul rând, de la nevoia de a descrie într-un volum magia absolută a teatrului semnat de cel mai mare creator de imagini din universul contemporan care este Robert Lepage".

Actriţa Dorina Chiriac a spus că volumul lui Octavian Saiu este pentru cei care lucrează în acest domeniu şi nu numai, pentru cei care iubesc teatrul şi merg des la spectacole şi a apreciat că "orice făcător de teatru" trebuie să o aibă în bibliotecă.

La rândul său, actorul Adrian Titieni a arătat că Octavian Saiu este ''un ghid necesar prin intermediul acestei cărţi''.

image


''Cred că cei care o vor parcurge cu certitudine îşi vor îmbogăţi, într-un fel sau altul, motivaţi şi determinaţi, reperele absolut importante care nu neapărat aparţin lumii teatrului, ci aparţin unei sfere identitare a lumii în care trăim, pentru că până la urmă este vorba de comunicare. Comunicare într-un mod specific şi cât se poate de personal", a spus Titieni.

Actriţa Maia Morgenstern a oferit, pe lângă lectura a două pasaje din cartea lui Octavian Saiu, şi un minirecital din spectacolul "Janka", potrivit Agerpres.

La lansarea volumului lui Octavian Saiu au fost prezenţi, printre alţii, actriţa Florentina Ţilea, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, Nicolae Mandea, rectorul UNATC, scenograful Ştefan Caragiu, regizorul Dan Puican, criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Doina Papp, Maria Sârbu, Oana Borş.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre metamorfozele spaţiului de joc, şi unul în literatură comparată, cu o teză despre Samuel Beckett şi Eugene Ionesco. Predă la UNATC 'I.L. Caragiale' şi susţine cursuri, conferinţe şi master-class-uri la mai multe universităţi din Europa, Asia şi Noua Zeelandă, precum şi la Institutul Grotowski.

Este secretar general adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi preşedinte al Secţiei Române AICT — Teatrologie.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite