Teatrologul George Banu: „Ilie Gheorghe a fost actorul marilor fidelităţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ilie Gheorghe, care a murit, la vârsta de 77 de ani, va fi înmormântat luni la Craiova.  Colegii de la Teatrul„ Marin Sorescu“, care organizează în aceste zile Festivalul Shakespeare, povestesc despre personalitatea marelui actor. Ilie Gheorghe a făcut roluri memorabile, precum Faust şi Iona.

„Ilie Gheorghe a fost actorul marilor fidelităţi: fidelitatea faţa de un Teatru, Naţionalul craiovean, şi de un regizor, Silviu Purcarete. El s-a împlinit graţie lor!", spune criticul de artă George Banu.

"A fost regele UBU, altoit cu scene din Macbeth, pentru a ni-l aminti pe acel UBU care a terorizat ţara ani de zile. Dar până la urmă, el rămâne însă purtătorul de neuitat al lui Faust pe scena Sibiului. Un om şi un Rol! Ultima oară, l-am văzut în Cântecul lebedei: juca actorul uitat în teatru după un jubileu personal ce-şi retrăia în noaptea scenei luminile marilor performanţe de odinioară. Ilie, ca si personajul lui Cehov, era făcut din "materia rolurilor jucate", subliniază teatrologul. 

lie Gheorghe mi-a făcut cel mai frumos cadou când, de ziua mea, în iunie, a recitat pentru mine şi prietenii mei într-o librărie poemele lui Marin Sorescu. Şi de aceea pe el îl plâng azi alfel decât pe un actor...Un actor cu iubire de vorbe si oameni, de adevăr şi viaţă“, apreciază George Banu.
Imagine indisponibilă

Ilie Gheorghe şi Valer Dellakeza, pe scena Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova FOTO: Facebook Valer Dellakeza 

Iţi aminteşti? Intr-o seară, la München, in drum spre hotel, ne-a ospătat Armata Salvării. Un cort imens in care eram numai noi doi. Am stat la masă fără să scoatem un cuvânt de parcă eram certaţi. Eram noi cu gândurile noastre. La un moment dat, m-ai apucat de mâna şi, aproape şoptit ca o declaraţie de dragoste, mi-ai spus " Valer, numai împreună nu am fost singur pe scenă"! 

Am mulţumit oamenilor şi am plecat, tăcuţi. Îţi mulţumesc! Te voi păstra în locul curat al conştiinţei mele. Pe curând!, a scris Valer Dellakeza.
Imagine indisponibilă

Ilie Gheorghe şi Valer Dellakeza, pe scena Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova  FOTO: Ilie Gheorghe şi Valer Dellakeza, pe scena Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova FOTO: Facebook Valer Dellakeza 

„Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe. Clipa plecării lui, intempestivă improvizaţie, îl identifică încă o dată cu spiritul shakesperian, lăsând definitiv captivă memoria colectivă acelor personaje zidite parcă în viziunea originară a autorului. Ilie Gheorghe, colosală prezenţă artistică, a permanentizat repere solide pentru traseele interpretative viitoare. Fie că vorbim de inteligenţa artistică remarcabilă în minuţioasa construcţie a lui Caliban - cel atât de aplaudat în Anglia -, de Prospero, de Aaron din Titus Andronicus ori de minunatul Sir Toby, Ilie Gheorghe va rămâne personalitatea accentuată şi adânc pătrunzătoare, care a ştiut să făurească cu sufletul şi mintea, personaje inubliabile precum Faust şi Caţavencu şi Harpagon”, a transmis ministrul George Ivaşcu.

El a continuat: „Micşorând cercul celor proteici şi olimpieni, s-a aşezat precum Iona, dincolo, lasând în urma sa doar ecoul. Ilie Gheorghe a fost un bun coleg şi profesor, un partener de scenă ideal, un om generos şi dăruit. Ne-a lăsat nostalgici, reflexivi, obligându-ne să vedem, în tăcerea celor copleşiţi de regrete, până la ultimul spectacol din festival. Mereu şi mereu”, a punctat George Ivaşcu, citat de news.ro. 

Teatrul „Marin Sorescu“, în doliu

"Teatrul Naţional este cernit în aceste zile când se desfăşoară Festivalul Internaţional Shakespeare: după o lungă suferinţă, a trecut în lumea celor drepţi marele actor Ilie Gheorghe, unicul Iona al teatrului românesc, preferatul lui Marin Sorescu, Logicianul lui Robert Wilson, Ducele lui Silviu Purcărete, Ubu Rex, Timon, Theseu, Sir Toby Belch, Caliban, Prospero în montările aceluiaşi maestru a cărui întâlnire providenţială în teatru şi în viaţă a numit-o „revelaţia vieţii mele”: „Colaborarea mea cu Silviu a însemnat pentru mine o triadă dumnezeiască – sănătate trupească, linişte sufletească şi, mai ales, desăvârşirea talentului de actor”.

Actor Ilie Gheorghe. FOTO Mediafax

A fost numit „Faustul generaţiei noastre... actor care s-a dăruit unui teatru şi unui oraş... căci scena a tratat-o ca un altar privat, niciodată pervertit sau murdărit.”

Familia teatrului craiovean se înclină în faţa unui actor cu un destin exceptional, interpret al atâtor roluri memorabile, admirat şi iubit de marele public timp de 50 de ani cât s-a dăruit artei teatrale.

La aniversarea jubileului de creaţie pe scena sălii „Amza Pellea”, Ilie Gheorghe a făcut o reverenţă în faţa admiratorilor săi: „Măria Ta, public craiovean, care timp de 50 de ani m-ai răsfăţat cu aplauzele tale în care ai pus şi dragoste, şi admiraţie. Îngăduitu-mi fie acum, la rându-mi, cu aceleaşi sentimente dublu întreite să-mi plec fruntea cu nemărginită recunoştinţă, şi din toată fiinţa mea să strig iti multumesc”.

Modest în viaţa personală, Ilie Gheorghe era Ducele pe o scenă unde au strălucit atâţia actori importanţi ai generaţiei sale. Robert Wilson a remarcat măreţia acestui artist dăruit: „În cei 47 de ani în care am lucrat cu actori tu eşti cu siguranţă în topul celor mai buni! Ceea ce faci tu este genial. Mulţumesc foarte mult.” 

Teatrul Naţional Craiova îşi va aduce mereu aminte de căldura şi zâmbetul dumneavoastră, de curăţia credinţei statornice în misiunea pe care aţi îndeplinit-o timp de o jumătate de secol pe scena care plânge astăzi: „N-am trăit degeaba, n-am trecut prin teatru ca o umbră...”, se arată în comunicatul de presă remis de Teatrul  "Marin Sorescu" din Craiova.

A colindat lumea cu spectacolele lui Silviu Purcărete

Actor Ilie Gheorghe. FOTO Mediafax

Ilie Gheorghe s-a născut în 1940 la Giubega, Dolj. A absolvit Institutul de Teatru şi Film. Din 1967 a fost angajat al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Roluri la Teatrul Naţional Craiova (selectiv): Britannus – Cezar şi Cleopatra de G.B.Shaw, regia Georgeta Tomescu, regia Gh. Jora; Ducele Burgundiei –Regele Lear de W.Shakespeare, regia Gh. Jora; George Lefterescu – Al patrulea anotimp de Horia Lovinescu, regia Octavian Greavu; Secretarul imperial – Viteazul de Paul Anghel, regia Valeriu Moisescu; Iordache Olimpiotul – Zodia Taurului de Mihnea Gheorghiu, regia Vlad Mugur; Pistol – Nevestele vesele din Windsor de W. Shakespeare, regia Gh. Jora; Tipătescu – O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Mircea Cornişteanu; Kocikariov –Căsătoria de N.V. Gogol, regia Mircea Cornişteanu; Chiriac – O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu, Ross – Macbeth de W. Shakespeare, regia Florica Mălureanu; Ducele de Alba – Don Carlos de Schiller, regia Georgeta Tomescu; Contele de Northumberland – Richard al II-lea de W.Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu; Caţavencu – O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu; Alfred Doolittle –Pygmalion de G.B. Shaw, regia Mihai Manolescu; Sile – Mobilă şi durere de D.R.Popescu, regia Cristian Hadji-Culea; Caţavencu – O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Mircea Cornişteanu; Iros – Piticul din grădina de vară de D..Popescu, regia Silviu Purcărete; Dom’Ubu – Ubu Rex cu scene din Macbethdupă Alfred Jarry şi W.Shakespeare, regia Silviu Purcărete, Aaron – TitusAndronicus de W.Shakespeare, regia Silviu Purcărete; Theseu – Phaedradupă Euripide şi Seneca, regia Silviu Purcărete; Iona – Iona de Marin Sorescu, regia Ilie Gheorghe; Polonius – Hamlet de W.Shakespeare, regia Tompa Gabor; Agamemnon / Pylade / Apollon – Orestia după Eschil, regia Silviu Purcărete; Timon – Timon din Atena de W.Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; Pantalone de Bisognosi – Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Sgualda – Carnavalul bârfelor după Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur; Primarul – Revizorul de N.V.Gogol, 2001-02, regia Claudiu Goga; Gremio –Îmblânzirea scorpiei de W.Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu; Sir Toby Belch – Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului de W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete; Harpagon – Avarul de Molière, regia Laszlo Bocsardi; Vicenţio – Măsură pentru măsură de W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete, Prospero – O furtună după W.Shakespeare, regia Silviu Purcărete; Logicianul – Rinocerii de Eugene Ionesco, regia Robert Wilson, Brâncuşi, în spectacolul lectură Brâncuşi-Titulescu, suflete pereche. A mai interpretat Caliban – Furtuna de W. Shakespeare, 1995, regia Silviu Purcărete – Nottingham (Anglia) şi Marchizul de Sade – Marchizul de Sade, regia Silviu Purcărete – Limoges (Franţa). A avut roluri în mai multe filme, dintre care amintim:Moromeţii (1985, regia Stere Gulea), Undeva la Palilula (2012, regia Silviu Purcărete).

A obţinut numeroase premii şi distincţii: Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română, Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul Uniter pentru întreaga activitate, Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite