Stradivarius şi Guarneri se confruntă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până pe 25 septembrie, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a turneului naţional „Duelul viorilor“, la care participă muzicienii Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail.

Stradivarius şi Guarneri, două viori de colecţie, vor fi vedetele unei noi ediţii a turneului naţional „Duelul viorilor" care se desfăşoară între 12 şi 25 septembrie în România. Cei doi violonişti, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, vor cânta la două instrumente care au fiecare dintre ele, câte, o poveste începută acum câteva sute de ani.

Vioara Stradivarius este construită de celebrul lutier italian în 1694, iar instrumentul îi este pus la dispoziţie lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani. Alături de el, pe scenă se va auzi sunetul viorii Guarneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care îi este pus la dispoziţie violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu", în patrimoniul căreia se află.

Cei doi se vor întrece într-un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc. Despre sunetele celor două tipuri de viori există multe poveşti, iar diferenţele identificate de mari muzicieni se pare că ar consta în cazul notelor joase, într-un sunet mai puternic, mai strălucitor, mai luminos produs de vioara Stradivarius, în comparaţie cu cel mai întunecat pe care-l produce vioara Guarneri.

Duel în nouă oraşe

Cei doi artişti de talie internaţională, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitraţi de pianistul Horia Mihail, în contextul celei de-a doua ediţii a turneului care se va desfăşura în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.

„Primul duel al viorilor, din toamna anului 2011, s-a încheiat fără a fi decis un câştigător. De aici s-a născut necesitatea unui al doilea duel. Astfel, ceea ce s-a întâmplat în şase oraşe din ţară în 2011 se va reedita cu un nou repertoriu în nouă oraşe în 2012 cu speranţa că entuziasmul publicului şi al presei de anul trecut se va păstra sau chiar va creşte", a  declarat Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef al postului Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Artiştii se vor întrece într-un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel sau Serghei Prokofiev.

Virtuozitate şi romantism

„Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România", spune Liviu Prunaru, continuând: „Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Häendel.

Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia". La rândul lui, Gabriel Croitoru declară: „În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman, şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius".

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti, şi prin www.bilete.ro.

"Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius."
Gabriel Croitoru violonist

"Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia."
Liviu Prunaru violonist

Programul turneului

- 13 septembrie, ora 19.00 - Iaşi, Sala Filarmonicii
- 16 septembrie, ora 19.00 - Bacău, Ateneu
- 17 septembrie, ora 19.00 - Piteşti, Casa de Cultură Sindicatelor
- 19 septembrie, ora 19.00 - Bucureşti, Sala Radio
- 20 septembrie, ora 19.00 - Ploieşti, Sala Filarmonicii
- 22 septembrie, ora 19.00 - Sibiu, Sala Thalia
- 23 septembrie, ora 19.00 - Timişoara, Sala Capitol
- 25 septembrie, ora 19.00 - Cluj-Napoca, Opera Maghiară

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite