Scurtmetrajul „O umbră de nor“ al lui Radu Jude, premiant la Festivalul de Film de la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din scurtmetrajul „O umbră de nor“, care a fost premiat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania FOTO cinemagia.ro
Imagine din scurtmetrajul „O umbră de nor“, care a fost premiat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania FOTO cinemagia.ro

„O umbră de nor“, de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, care a avut loc între 16 şi 24 august.

Scurtmetrajul „O umbră de nor“ spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie să împărtăşească o persoană muribundă. Din distribuţie mai fac parte Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton şi Silviu Mircescu

Proiecte cinematografice româneşti premiate

Premiera mondială a scurtmetrajului a avut loc la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Regizorul Radu Jude nu este pentru prima data premiat la Festivalul de Film de la Sarajevo, anul  trecut primind marele premiu, Inima Oraşului Sarajevo, pentru lungmetrajul său „Toată lumea din familia noastră“.

De asemenea, scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu românesc premiat anul acesta la Sarajevo. Astfel, mai multe proiecte cinematografice româneşti au primit distincţii şi subvenţii. Regizorul Bogdan Mirică a primit, pentru proiectul „Dogs“, premiul Arte International Relations CineLink, în timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru „Fixer“, după un scenario de Claudia şi Adrian Silişteanu, premiul CNC CineLink.

Regizorul Cristi Puiu, omagiat la Festivalul de la Sarajevo

La ediţia din acest an, actriţa Mirela Oprişor şi regizorul Paul Negoescu au făcut parte din juriile de lungmetraj, respective scurtmetraj.

Marele premiul al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a revenit peliculei „In Bloom“, de  Nana Ekvtimishvili şi Simon Groß (Georgia), în timp ce premiul special al juriului a fost acordat lungmetrajului „A Stranger“, de Bobo Jelčić (Croaţia, Bosnia şi Herţegovina).

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost acordat ex-aequo interpretelor Lika Babluani şi Mariam Bokeria, din filmul castigator, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Bogdan Diklić, pentru interpretarea din lungmetrajul „A Stranger“.

Totodată, ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo a adus un omagiu regizorului Cristi Puiu, după ce, în urmă cu trei ani, acesta a fost preşedintele juriului. Secţiunea „Omagiu“ a festivalului este dedicată unor autori a căror „viziune creative lipsită de compromise a zdruncinat multe tabuuri în film şi în societate şi a atras atenţia atât a păublicului, cât şi a criticii“. 

Programul s-a desfăşurat între 19 şi 23 august şi a inclus proiecţiile lungmetrajelor „Marfa şi banii“ (2001), „Moartea domnului Lăzărescu“ (2005), „Aurora“ (2010), seria de filme experimentale „Trois exercices d'interpretation“ (2012) şi scurtmetrajele „Coffee and Cigarettes“ (2004) şi „Before Breakfast“ (1995).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite