Filme de Corneliu Porumboiu, Bogdan Mustaţă, Radu Jude şi mulţi alţi români, în competiţia de la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Lupul“, în regia lui Bogdan Mustaţă, este ultimul film în care a jucat regizorul Sergiu Nicolaescu (1930-2013)
„Lupul“, în regia lui Bogdan Mustaţă, este ultimul film în care a jucat regizorul Sergiu Nicolaescu (1930-2013)

"Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism" de Corneliu Porumboiu, "Lupu" de Bogdan Mustaţă şi "Ca o umbră de nor" de Radu Jude se numără printre producţiile româneşti care vor fi prezentate în competiţie la Festivalul de Film de la Sarajevo, ce se va desfăşura între 16 şi 24 august.

În competiţia de lungmetraje a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, vor fi prezente 3 filme româneşti : „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism" de Corneliu Porumboiu , „Lupu" de Bogdan Mustaţă şi „Carmen" de Doru Niţescu.

    

„Când se lasă seara peste Bucureşti" al lui Corneliu Porumboiu (foto dreapta) 

corneliu porumboiu

spune povestea unui regizor care lucrează la un film. Din distribuţie fac parte Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol. Filmul va rula în premieră mondială la ediţia din acest an a Festivalului de la Locarno.

   

bogdan mustata

„Lupu" este debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă (foto dreapta) , deţinător al unui Urs de Aur pentru scurtmetraj, în 2008, pentru "O zi bună de plajă".

   Filmul prezintă povestea lui Lupu, un adolescent singuratic, ce trăieşte într-o lume imaginară, una creată de el ca să-i fie pe plac, să răspundă dorinţelor şi emoţiilor sale. O aduce în lumea lui pe Clara, fata pe care o iubeşte. Atunci când nu mai e sigur dacă ea e reală sau imaginară, simte că pierde controlul şi vrea să evadeze. Regretatul regizor Sergiu Nicolaescu joacă în "Lupu" rolul unui bătrân din blocul în care locuieşte Lupu. De altfel, acesta este ultimul film în care poate fi văzut Sergiu Nicolaescu. Printre actorii din distribuţie se numără şi Costel Caşcaval şi Ada Condeescu.

   

„Carmen" este regizat de Doru Niţescu după un scenariu pe care îl semnează alături de Tudor Voican. Filmul spune povestea unei familii care se luptă pentru viaţa micuţei Carmen. Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Mimi Brănescu şi Rodica Lazăr.

La categoria „scurtmetraj“

radu jude

Filmul "Ca o umbră de nor" de Radu Jude (foto dreapta) va rula în competiţia de scurtmetraj a Festivalului de la Sarajevo, alături de "Fotografii de familie" de Andrei Cohn. "Ca o umbră de nor" de Radu Jude spune povestea unui preot (Alexandru Dabija) care trebuie să îi dea o ultimă împărtăşanie unei persoane muribunde, iar "Fotografii de familie" de Andrei Cohn este povestea unei reuniuni de familie într-o duminică după-amiază. Ulterior, membrii familiei nu se vor mai întâlni cu toţii niciodată.

În competiţa de documentare

Pe de altă parte, filmul "Aici... adică acolo" de Laura Căpăţână Juller a fost selectat în competiţia de documentare a ediţiei din acest an a Festivalului de la Sarajevo. Documentarul "Aici... adică acolo" a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul abordează problematica familiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a copiilor care stau şi-i aşteaptă printre jucării şi alte cadouri. Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, crescute de bunici. Părinţii lor muncesc în Spania, la fel ca mulţi alţi români. Când au plecat, planul părinţilor suna promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să-şi cumpere o casă în care toată familia să fie fericită. După mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfăşurat conform planului şi casa cea mare este departe de a fi terminată. Laura Căpăţână-Juller le-a însoţit pe Ani şi Sanda timp de trei ani, urmărind cu afecţiune şi talent încercările prin care au trecut cele două fete devenite adolescente în absenţa părinţilor.

La secţiunea CineLink

De asemenea, "The Fixer", de Adrian Sitaru, "Viking Line Story", de Ştefan Constantinescu, "Dogs" de Bogdan Mirică şi "Vanpir", de Marian Crişan, se numără printre proiectele cinematografice care au fost selectate în secţiunea CineLink Plus a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Secţiunea CineLink aduce împreună producători care caută cofinanţatori pentru proiectele cinematografice pe care le dezvoltă. Doar 16 proiecte, din totalul de 90, au fost selectate în programul CineLink, acestea urmând să fie prezentate la piaţa de coproducţii de la Sarajevo, între 21 şi 24 august. De asemenea, opt dintre proiectele CineLink vor participa la un workshop cu regizori, producători şi specialişti în finanţe şi chestiuni legale. În ultimii 10 ani, aproximativ 60% din proiectele CineLink de la Sarajevo au fost finalizate.

cristi puiu

Totodată, regizorul Cristi Puiu (foto dreapta) va fi omagiat la ediţia de anul acest a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment. 

Festivalul de Film de la Sarajevo este principalul şi cel mai mare festivalul de film din Balcani, şi unul dintre cele mai mari din Europa. A fost fondat în 1995, în timpul asediului în Războiul de Independenţă din Bosnia. În luna august a fiecărui an, acesta aduce, la Sarajevo, celebrităţi internaţionale şi o mare varietate de lung lungmetraje şi scurtmetraje din întreaga lume.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite