Video Scriitoarea Doina Jela s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. „Un reper esențial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela, cunoscută pentru contribuția sa la aducerea la lumină a represiunii comuniste după 1989, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani.

Scriitoarea Doina Jela, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. FOTO: Facebook
Scriitoarea Doina Jela, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. FOTO: Facebook

Vestea tristă a fost anunțată de Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), printr-un mesaj publicat pe Facebook.

Ne luăm rămas-bun cu profundă tristețe de la Doina Jela, o voce importantă a memoriei și a adevărului istoric. Ne-am bucurat să o avem alături la Fălticeni, între 16 și 19 noiembrie 2023, când IICCMER a marcat Centenarul Nașterii Monicăi Lovinescu printr-o serie de evenimente menite să omagieze curajul și luciditatea uneia dintre cele mai importante conștiințe ale exilului românesc. Dispariția Doinei Jela lasă un gol imens, dar scrierile și mărturiile ei rămân un reper esențial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist. Sincere condoleanțe familiei și celor apropiați”, a transmis Daniel Șandru.

Politologul Vladimir Tismăneanu a reacționat la vestea dispariției sale, subliniind importanța activității sale literare și intelectuale: „A fost o prietena de idei, o superba editoare, o autentica intelectuala democrata. Era o lovinesciana consecventa. (...) Opera ei, fictiune si nonfictiune, a ajutat la aceasta despartire. A luptat pentru salvarea memoriei. Sa-i fie amintirea binecuvantata!”.

Născută pe 1 martie 1951, în Vadu, județul Constanța, Doina Jela a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București. De-a lungul carierei sale, a scris eseuri, cronici și interviuri pentru numeroase publicații, precum România literară, Contemporanul și 22. A coordonat colecțiile „Procesul comunismului” de la Editura Humanitas și „Actual” de la Curtea Veche Publishing, oferind cititorilor lucrări esențiale despre crimele regimului comunist.

Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără Cazul Nichita Dumitru (1995), Drumul Damascului (1999) și Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste (2001). Inspirat de scrierile sale, regizorul Lucian Pintilie a realizat filmul După-amiaza unui torționar.

De asemenea, Doina Jela a fost o talentată traducătoare, aducând în limba română lucrări fundamentale despre istoria și ideologia comunistă, precum Cartea neagră a comunismului și Stalin de Boris Souvarine.

Moartea sa reprezintă o pierdere semnificativă pentru cultura și memoria colectivă a României, însă moștenirea lăsată prin cărțile și cercetările sale va continua să inspire generațiile viitoare.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite