Saloanele de altădată: cum îşi primea oaspeţii elita interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oglinzi impunătoare, coloane de marmură sau decoraţiuni delicate, vă prezentăm o incursiune într-o lume de altădată, prin intermediul unora dintre cele mai frumoase vile istorice pe care le-am vizitat în ultimii doi ani.

Vila Ghika

O casă monument istoric, în care Dinu Lipatti cânta la pian, iar Luchian era un musafir nelipsit, vila Ghika amplasată în centrul Capitalei, în apropiere de TNB, păstrează încă muzica istoriei. Dominica Ghika, descendenta domnitorului român, ne-a povestit pe scurt istoria acestei proprietăţi labirintice, care până nu demult a fost sediul unei societăţi de avocatură.

Ridicată acum peste 150 de ani, clădirea construita in stil neoclasic de pe strada Nicolae Filipescu, din apropiere de Teatrul National, a fost resedinta familiei pana in 1949 cand a fost rechizitionata de stat. Atunci a fost si momentul in care familia s-a vazut fortata sa imparta spatiul cu alte 13 familii straine pana in 1976 cand a plecat in Franta. Rechizitionarea locuintei a fost insa doar una dintre dificultatile pe care membri familiei Ghika le-au avut de infruntat. Tatal Domnicai Ghika, fost ofiter in Marina Regala, a devenit taietor de lemne, iar mama sa a lucrat in fabrica. Intr-un final, intreaga familie a putut sa se refugieze in Franta, iar plecarea Domnicai Ghika a fost facilitata chiar de Jacques Chirac, fost presedinte al Frantei.

image

Vila Oromolu

Cu o istorie tumultoasa in spate, cladirea avariata in bombardamentele din 1944 si apoi afectata de un incendiu puternic in 2009, se afla in prezent in proprietatea fondului de investitii sud-african NEPI, care a realizat un proiect de restaurare si integrare a monumentului istoric intr-un complex de birouri, investitie totala de ordinul zecilor de mil. euro. Astfel, vila, aflata in prezent intr-o stare de degradare destul de avansata la interior, isi va recapata prestanta de altadata.

O oaza de lumina, imobilul aflat la cateva sute de metri de Palatul Victoria, a fost resedinta omului politic si fostului guvernator al BNR, Mihai Oromolu ( intre 1922si 1926-n.r.), iar acum printr-un context fericit a ajuns intr-un final in stadiul in care cineva pregateste restaurarea.

image

Citeşte pe wall-street.ro povestea altor vile impresionante 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite