„Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii“. Expoziţia va fi vernisată miercuri, 17 aprilie, la TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizată de Ioana Voicu-Arnăuţoiu cu ocazia împlinirii a şase decenii de la condamnarea a peste 100 de săteni implicaţi în rezistenţa din sudul Făgăraşului şi aducerea în faţa plutonului de execuţie a 16 dintre ei, expoziţia prezintă portretele a 33 de familii care s-au alăturat sau au sprijinit gruparea fraţilor Arnăuţoiu.

Memorialistica închisorilor româneşti cuprinde imagini edificatoare despre teroarea instaurată de regimul comunist. Relativ puţine sunt însă cei care consemnează soarta a zeci de mii de fii ai satelor trecuţi prin gulagul românesc.

În zonele rurale, spre deosebire de marile oraşe, cei care au ispăşit o condamnare politică aveau mai puţine şanse de a evita soarta de proscris pentru restul vieţii, de a-şi reface gospodăria, de a găsi o slujbă, de a se retrage în anonimat sau de a pleca din ţară.

Expoziţia „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii“ omagiază această categorie de prigoniţi. Documentele şi majoritatea fotografiilor provin din dosarele existente în Arhiva CNSAS.

Vernisajul va avea loc miercuri, 17 aprilie, ora 19.00, în foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti  „I.L.Caragiale“. Printre invitaţi se numără Ion Caramitru, Lucia Hossu-Longin, realizator TV, Germina Nagâţ, membru în colegiul CNSAS, Ioan Crăciun, directorul Editurii Ars Docendi.

afis expozitie
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite