Remember Erich Bergel. O înregistrare istorică a marelui dirijor român, în stagiunea online a FGE

0
0
Erich Bergel vizual
Erich Bergel (1930-1998)

Vineri,┬á16 aprilie, de la ora 19.00,┬áFilarmonica ÔÇ×George EnescuÔÇŁ┬áva transmite, pe canalele online, ├«nregistrarea unui concert-eveniment cu valoare istoric─â, din 9 octombrie 1997, dirijat de marele dirijor de origine rom├ón─â┬áErich Bergel┬á(1930-1998).

├Äntr-o serie ntr-o serie de concerte de la ├«nceputul stagiunii 1997-1998, Erich Bergel a ap─ârut pentru ultima dat─â pe scena Ateneului Rom├ón, cu numai c├óteva luni ├«nainte de moartea sa, concerte care au r─âmas ├«n memoria publicului drept unul din momentele de referin┼ú─â ale vie┼úii muzicale de elit─â dintr-o lume populat─â de legende, care se ├«ndrepta spre apus. Programul ales pentru aceast─â transmisie este alc─âtuit din Fantezia pe o tem─â de Thomas Tallis de Ralph Vaughan Williams ┼či din Simfonia ├«n re minor de C├ęsar Franck.

Fratele muzicianului, Hans Bergel, a scris o carte, intitulat─â O via┼ú─â de muzician: Erich Bergel, ap─ârut─â ├«n Germania ├«n 2006, tradus─â ┼či ├«n limba rom├ón─â de Funda┼úia Academia Civic─â ├«n 2013. Este povestea unei vie┼úi, recompus─â din amintiri personale, din dialoguri, scrisori ┼či m─ârturii. ÔÇ×A┼č spune c─â Erich Bergel a fost un mare om ├«ntr-o epoc─â de oameni m─ârun┼úi care l-au lucrat ┼či invidiat. Erich Bergel va r─âm├óne ├«ns─â pentru toate orchestrele din lume ┼či pentru cele din ┼úar─â un mare dirijor, unul dintre cei mai mari ai timpului s─âuÔÇŁ, spune autorul ├«n volum.

Dirijor de notorietate interna┼úionalăÄ, Erich Bergel s-a năÄscut ├«n familia unui ├«nvăÄ┼úăÄtor din R├ó┼čnov, la 1 iunie 1930. ╚ŐncăÄ din timpul studiilor primare s-a familiarizat cu mai multe instrumente, dintre toate prefer├ónd orga. ╚Őntre 1950 - 1955, a urmat cursuri de dirijat, compozi┼úie ┼či orgăÄ la Academia de MuzicăÄ "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, devenind discipolul preferat al profesorului ┼či dirijorului Antonin Ciolan.

Primul post de dirijor ├«l ocupăÄ la Filarmonica din Oradea, apoi la Filarmonica din Cluj-Napoca. ╚Őn 1959, a fost arestat ┼či ├«nchis ├«n cele mai temute temni┼úe comuniste (Jilava, Periprava, Codlea) pentru căÄ dirijase lucrăÄri religioase, "mistice". Eliberat prin amnistierea din 1962, i se permite săÄ se angajeze doar ca trompetist ├«n orchestra filarmonicii clujene. Situa┼úia se schimbăÄ ├«n 1966 c├ónd e singurul dirijor disponibil pentru a-l ├«nlocui pe Fritz Mahler ├«n concertul din 28 aprilie.┬á┬á

╚Őn 1968 a primit o bursăÄ de studii la Berlin, pentru o perioad─â de ┼čase luni, din partea legendarului Herbert von Karajan. Afl├ónd c─â Herbert von Karajan se ocup─â cu studierea Artei Fugii de Bach, Bergel i-a trimis┬á┬ároadele cercet─ârilor sale ┼čtiin┼úifice, ├«n forma unui manuscris de 540 de pagini (tip─ârit apoi ├«n 1980 ┼či ├«n 1985 ├«n dou─â volume la editura muzical─â Max Brockhaus din Bonn) - ┼či a unei benzi de magnetofon, pe care imprimase la org─â ultima Fug─â, completat─â de el, r─âmas─â neterminat─â de Bach. Completarea ultimei Fugi de Bach, afost numit─â de H. von Karajan o lucrare ÔÇ×de importan┼ú─â epocal─âÔÇŁ.

Re├«ntors ├«n ┼úarăÄ, Bergel a dirijat cu succes la Cluj-Napoca, ├«n marile centre muzicale rom├óne┼čti. A debutat la Filarmonica din Berlin ├«n mai 1970. ╚Őn 1972 se stabile┼čte definitiv la Berlin, anvergura sa interna┼úionalăÄ lu├ónd o amploare extraordinarăÄ. Din 1972 este profesor de dirijat la Academia de Arte din Berlinul de Vest┬á┼či ├«ntre 1989 - 1994 ├«l regăÄsim ca dirijor┬áprincipal al Filarmonicii din Budapesta.

┬áÔÇ×├Än 1977, Ion Voicu, fiind directorul Filarmonicii ÔÇ×George EnescuÔÇŁ, l-a invitat s─â dirijeze dou─â concerte la Ateneul Rom├ón. Bergel a r─âspuns afirmativ, oferindu-┼či colaborarea f─âr─â preten┼úii la vreo retribu┼úie b─âneasc─â, ├«n favoarea sinistra┼úilor (cutremurul din 4 martie 1997- n.red). Fiind deja la Viena, ├«n drum spre Bucure┼čti, Bergel a primit o telegram─â de la ARIA, s─â nu mai vin─â ├«n ┼úar─â; concertele se vor am├óna. Ce s-a ├«nt├ómplat: unul din colegii s─âi de profesie, ├«nzestrat cu toate calit─â┼úile politice agreate de un guvern comunist (repus de altfel ┼či ├«n anul 1990 ├«ntr-o func┼úie de conducere a unei institu┼úii de art─â din capital─â), afl├ónd despre invita┼úia lui Ion Voicu, a predat Elenei Ceau┼čescu ├«ntr-o audien┼ú─â un memoriu, ├«n care l-a f─âcut pe Bergel fugar ┼či tr─âd─âtor - memoriul acesta fiind semnat ┼či de c─âtre al┼úi┬á┬ácolegi de profesie din capital─â ┼či unul din Cluj, dup─â care tovar─â┼ča Elena a ordonat anularea invita┼úieiÔÇŁ, scria Bergel ├«n octombrie 1997, c├ónd a condus Orchestra Filarmonicii ÔÇ×George EnescuÔÇŁ ├«n dou─â concerte consecutive, ocazie cu care ne-a oferit acest autoportret artistic.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á

Din lungul ┼čir de ansambluri conduse de Erich Bergel, peste 180 la num─âr, cele mai prestigioase au fost: Royal Philharmonic Orchestra London, Birmingham Symphony Orchestra, Orchestra Simfonic─â din Helsinki, Orchestra Simfonic─â din Stockholm, Wiener Symphoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks M├╝nchen, NDR Elbphilharmonie Orchester, Berliner Philharmoniker, Orchestra dell' Academia Santa Cecilia, Orchestre de Paris, Orchestre de Lyon, Orchestre Nationale de Lille, Orquesta Ciutat de Barcelona, Orquesta Sinf├│nica de RTVE, Orchestra Simfonic─â din Istanbul, Israel Philharmonic Orchestra, New Zeeland Symphony Orchestra, Toronto Symphony Orchestra ┼či Orchestra Simfonic─â din Tokyo.

┬áErich Bergel┬á s-a stins din via┼úăÄ la Ruhpolding, ├«n Germania, pe 3 mai 1998.

Erich Bergel vizual
STAGIUNE ONLINE Vineri, 16 aprilie 2021, ora 19.00 Orchestra simfonic─â a Filarmonicii "George┬áEnescu" Dirijor Erich Bergel Program: Ralph Vaughan Williams Fantezia pe o tem─â de Thomas Tallis C├ęsar Franck Simfonia ├«n re minor ├Änregistrarea concertului din 9 octombrie 1997 va putea fi ascultat─â pe canalele online ale Filarmonicii ÔÇ×George┬áEnescuÔÇť: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) ┼či pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.
├Änregistrarea este transmis─â, vineri-sear─â, ┼či pe pagina de Facebook a Radio Rom├ónia Muzical
 Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite