Record absolut: 13 trofee Gopo pentru „Aferim!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Aferim!“ al lui Radu Jude a surclasat recorduri anterioare de la Gala Premiilor Gopo, precum filmele lui Nae Caranfil „Restul e tăcere“, cu 9 statuete câştigate în 2009, sau „Closer to the Moon“, tot cu 9 distincţii anul trecut. Chiar şi „432“ al lui Cristian Mungiu a câştigat doar 10 premii în 2008. Marii perdanţi din acest an rămân totuşi filmele „Un etaj mai jos“ al lui Radu Muntean şi „Muntele magic“ al Ancăi Damian.

Luni seară, Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 900 de invitaţi la cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia s-au decernat cele mai importante premii ale industriei de film româneşti. Găzduită de actorul Alexandru Bogdan, Gala a avut momente inedite, amuzante, dar şi emoţionante.

Rezultat previzibil la Gala Gopo: „Aferim!“ a punctat la toate nominalizările

Filmul „Aferim!“, regizat de Radu Jude, a fost marele câştigător al serii, obţinând premiul pentru toate cele 12 nominalizări, printre care: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-un rol principal. Pe de altă parte, premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) a fost acordat în cadrul galei tot peliculei „Aferim!“. Acest film a avut 76.693 de spectatori şi încasări de 980.144,27 lei. Precedentul film al lui Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră“, a câştigat în 2013 cinci trofee Gopo.

Muntean şi Damian, marii perdanţi

Actriţa Ioana Flora, recompensată cu trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal (în „Acasă la tata“), a mulţumit echipei cu care a lucrat, iar Teodor Corban (foto dreapta, autor Adi Marineci), care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, cailor. „M-au învăţat nişte lucruri incredibile“, a spus Corban, adăugând că un rol „mai sus“ decât cel pe care îl interpretează în „Aferim!“ a fost cel din „Un etaj mai jos“, de Radu Muntean.
 
Filmul lui Radu Muntean nu a primit niciun premiu la gala de luni seară. Deşi a fost nominalizat la şapte categorii, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, echipa de producţie nu a participat la gală, deoarece membrii acesteia au considerat nominalizarea peliculei ca fiind „abuzivă“. Pe lângă „Un etaj mai jos“, celălalt mare perdant al serii a fost filmul „Muntele magic“ al Ancăi Damian, care a primit doar premiul pentru muzică (Alex Bălănescu), dar nu a fructificat nominalizările pentru cel mai bun documentar (e-adevărat, în favoarea altui film excelent, „Aliyah Dada“ al Oanei Giurgiu) şi cel mai bun montaj.

Piersic, un titan la 80 de ani

Premiul pentru categoria "Cel mai bun film" acordat "Aferim!" a fost înmânat de actriţa Oana Pellea.

"Această gală se ţine o dată pe an, bucuraţi-vă! Şi felicitări nominalizaţilor! Bucuraţi-vă pentru că am început să uităm să ne bucurăm", a îndemnat Oana Pellea înaintea prezentării nominalizaţilor pentru cel mai bun film de lung metraj.

Pe lângă cele mai aşteptate trofee ale Galei, din programul serii nu au lipsit Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorului Florin Piersic (foto dreapta, autor Adi Marineci), Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate – acordat actorului Constantin Drăgănescu, precum şi Premiul Special, înmânat cascadorului Paul Fister.

image
image
”Am fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai lui Gopo. Am fost cu el la Festivalul de la Cannes, prima mea ieşire din ţară. E mare tristeţe pentru mine să-mi dau seama că el, de mult, îmi zâmbeşte dintr-o stea. «De-aş fi Harap Alb» ne-a legat pentru totdeauna” - Florin Piersic, actor

Lista completă a Premiilor Gopo din acest an

Cel mai bun film: "Aferim!" - regia Radu Jude

Cel mai bun regizor: Radu Jude - "Aferim!"

Cel mai bun actor într-un rol principal: Teodor Corban ("Aferim!").

Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul "Acasă la tata"

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Alexandru Dabija ("Aferim!")

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Mihaela Sîrbu ("Aferim!")

Cel mai bun scenariu: Radu Jude, Florin Lăzărescu - "Aferim!"

Cea mai bună imagine: Marius Panduru - "Aferim!"

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu - "Aferim!"

Cel mai bun sunet: Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli - "Aferim!"

Cea mai bună muzică originală: Alexander Bălănescu - "Muntele magic"

Cele mai bune decoruri: Augustina Stanciu - "Aferim!"

Cele mai bune costume: Dana Păpăruz - "Aferim!"

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Petya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan - "Aferim!"

Cel mai bun film de debut: "Lumea e a mea "- Regia: Nicolae Constantin Tănase

Cel mai bun film documentar: "Aliyah Dada" (România), Producător: Tudor Giurgiu (Libra Film) - Regia: Oana Giurgiu

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Chat with Alice" (România), Producător: UNATC "I.L.Caragiale" Bucureşti - Regia: Sandra Isabela Ţenţ

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: "Ramona", Producător: Andrei Creţulescu, Radu Stancu, Claudiu Mitcu (Kinnoseur Prod, deFilm, Wearebasca)- Regia: Andrei Creţulescu

Premiul "Tânără speranţă": Ana Maria Guran pentru rolul Larisa din filmul "Lumea e a mea"

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: Constantin Drăgănescu

Premiul special: Paul Fister

Premiul pentru întreaga carieră: Florin Piersic

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): "Leviathan / Leviatan" (Rusia) - Regia: Andrei Zviaghinţev; Distribuitor: Voodoo Films

Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers – Marius Panduru, pentru imaginea "Aferim!"

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2015): "Aferim!"

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite