Radu Jude în dialog cu Andrei Gorzo - „Inimi cicatrizate“, M. Blecher şi legionarismul anilor '30, în povestea unei adaptări cinematografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sambata, 3 decembrie, ora 17, la Libraria Humanitas de la Cismigiu, regizorul Radu Jude si criticul de film Andrei Gorzo vor intra in culisele filmului Inimi cicatrizate.

Conform organizatorilor, „adaptarea libera dupa opera literara a lui M. Blecher isi preia firul narativ principal din romanul Inimi cicatrizate, dar in dialoguri si in constructia personajelor sunt evidente trimiterile directe la celelalte romane, Intamplari in irealitatea imediata si Vizuina luminata, la corespondenta si la biografia lui Blecher.

Unul dintre elementele adaugate in scenariu, fata de cartile din care este inspirat filmul, este propaganda legionara – foarte prezenta in societatea romaneasca din anii 1937–1938, cand se desfasoara actiunea – care afecteaza pana si acel spatiu iesit din timp care este sanatoriul.“

Conform editurii Humanitas, „Inimi cicatrizate este un film care te face sa-ti pui intrebari despre asamblarea tuturor acestor elemente, despre felul in care a fost gandita imaginea, transformand stilul de o mare sensibilitate si cu un puternic flux descriptiv al literaturii lui Blecher, care e povestea obiectelor care populeaza strategic cadrele, cum l-au influentat pe Radu Jude cei cinci ani de documentare.“

La finalul unei analize amanuntite pe care o fac filmului, Andrei Gorzo si Veronica Lazar il numesc „idiosincratic, bogat-intertextual, plin de verva si de idei consistente despre literatura, cinema si istorie“ si „filmul unui regizor inovator in cinema-ul romanesc“.

Odata cu lansarea in cinematografe a filmului, Editura Humanitas a publicat o editie speciala a romanului Inimi cicatrizate.

Radu Jude

Inimi cicatrizate a castigat Premiul Special al Juriului si trofeul „Don Quijote“ la Festivalul International de Film de la Locarno. Radu Jude a castigat recent trofeul „Silver Astor“ pentru cea mai buna regie, la cel mai important festival de film din America Latina, Festival International de Cine de Mar del Plata.

Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite