Pledoarie pentru iubirea homosexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea Lorena Lupu se luptă cu mentalităţile homofobe din România. Când o vezi pentru prima dată pe Lorena Lupu, eşti surprins să cunoşti o persoană timidă şi care se adresează

Scriitoarea Lorena Lupu se luptă cu mentalităţile homofobe din România.

Când o vezi pentru prima dată pe Lorena Lupu, eşti surprins să cunoşti o persoană timidă şi care se adresează celorlalţi foarte respectuos, cu "dumneavoastră" şi cu tot felul de formule de politeţe care par dintr-un alt veac. Surpriza este mare, pentru că, în scris sau pe scenă, Lorena Lupu este o cu totul altă persoană.

Lorena Lupu este o fiinţă a contrastelor. Femeia fragilă şi retrasă din viaţa reală se transformă, atunci când îmbracă haina de scriitor, într-un personaj dezinhibat, care jonglează cu ironia şi cu expresiile de cartier.

Ca actriţă, i-au fost oferite - după cum ea însăşi spune - "numai roluri de curve" (ultimul ei rol a fost Elena din Troia, în spectacolul "Război cu Troia nu se mai face", pe care l-a montat Florin Călinescu pe scena Teatrului Mic).

Are şi un blog pe Yahoo 360, intitulat "La Nouvelle Sappho", unde este destul de combativă şi unde, printre altele, vorbeşte fără nicio problemă despre iubirile ei pentru alte femei.
De altfel, dragostea homosexuală este şi subiectul central al romanului ei de debut, "Rondo Capriccioso", care a apărut în aprilie la Editura Tritonic.

Cartea este o povestire la persoana întâi a unei actriţe debutante care face o pasiune pentru o colegă de scenă mult mai celebră.

În interviul pe care ni l-a acordat pentru "Adevărul literar şi artistic", Lorena Lupu ne mărturiseşte că în "Rondo Capriccioso" şi-a propus să arate că "o iubire homosexuală poate avea nuanţe chiar mai frumoase decât o iubire heterosexuală". Acest lucru este sugerat în romanul "Rondo Capriccioso" printr-o scriitură puternică şi convingătoare, aşa că nu putem decât s-o credem pe cuvânt.

Poveste de Rahova

Cu ocazia romanului pe care-l va lansa la Târgul de carte Gaudeamus, "Bătăuşu' de câmpi", Lorena Lupu îşi va surprinde din nou publicul. Cartea este un monolog al unui bărbat din Rahova-Ferentari: "Îs angajat - cu carte de muncă, nu aşa! - la S.C. <> S.A., fabrică de încălţăminte, secţia tras, operaţia tras în părţi. Fără mişto, aşa se cheamă operaţia, pă bune! Aşa scrie şi în cartea mea dă muncă: <> .

Da' să nu crezi că să ascunde mare lucru sub foncţia asta, c-o să păţeşti ca baba din banc: <> " Asta doar ca să vă faceţi o idee despre stilul cărţii...

>> Pot să spun un singur lucru: eu, când mă îndrăgostesc, nu mă îndrăgostesc de bărbaţi sau de femei, ci de oameni
Lorena Lupu
actriţă şi scriitoare

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite