„Pas de deux“ cu balerinele Alice şi Marina Minoiu, la Adevărul Live

0
0
Surorile Minoiu, în studioul Adevărul Live FOTO: Eduard Enea
Surorile Minoiu, în studioul Adevărul Live FOTO: Eduard Enea

Cele două surori, Alice şi Marina Minoiu, două dintre cele mai apreciate tinere balerine la ora actuală, au sosit astăzi, miercuri 3 februarie, în studioul Adevărul Live, pentru o discuţie cu jurnalistul cultural Florin Ghioca.

„Cum este să lucraţi împreună de mici?“, a deschis ostilităţile moderatorul discuţiei, Florin Ghioca. „Este foarte frumos. Simţi că ai un prieten lângă tine. Mai ales acum, când lucrăm amândouă în Operă, este extraordinar să ai pe cineva necondiţionat lângă tine“, a spus cea mai mică dintre surori, Alice Minoiu. „Suntem diferite ca firi, câteodată foarte diferite, dar este absolut necesar să găsim un echilibru“, a completat sora mai mare, Marina Minoiu.

„Eram încurajaţi la şcoală să nu mergem la Operă“

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, cele două surori nu au început în acelaşi timp studiul baletului. „Părinţii au vrut pentru noi o pregătire artistică şi ne-au spus: sora ta cea mică merge la balet, iar tu la pian. Şi eu am răspuns: merg la pian, dacă fac şi eu balet. Şi apoi ne-am reîntâlnit la Liceul de Coregrafie“, a povestit Marina Minoiu.

„Care mai sunt condiţiile în Liceul de Coregrafie, faţă de vremea mea?“, a întrebat Florin Ghioca. „Am fost la o şcoală din Houston şi am fost şocată de condiţiile de-acolo“, şi-a amintit Alice Minoiu. „Sigur, ne-am fi dorit astfel de condiţii, pe care nici elevii de-acum nu le au: în primul rând, nişte duşuri după repetiţii.“

„Acum pot să spun un lucru important. Eram încurajaţi la şcoală să nu mergem la Operă şi să criticăm ce se întâmplă acolo. Nu ştiu dacă mai e valabil acum, după ce a venit Johan Kobburg“, şi-a reamintit Alice, sora cea mai mică.

„Modelul nostru este Alina Cojocaru“

„Aţi avut un model când aţi venit la şcoala de dans?“, a întrebat moderatorul. „Da, Alina Cojocaru“, au răspuns la unison cele două surori. „Da, este incredibil cu câtă graţie şi aparentă uşurinţă se mişcă. Acum, Alina ne mai dă din când sfaturi, dar părinteşte, fără a ne brusca.“

„Eu sunt impresionat de schimbările actuale din Operă“, a spus Florin Ghioca. În faţa reacţiei de bucurie a celor două surori, a completat: „În faţa evidenţei, nu poţi să spui altceva. Am scăpat de nişte «tătici», cum le zic eu, care se mişcau din ce în ce mai greu“.

„Îi invit pe toţi la Operă“

„Loc este pentru absolut toată lumea, dacă există vreo diferenţiere aceasta se face pe scenă. De la fiecare om din străinătate care-a venit în Operă am avut ceva de învăţat. Johan are înţelegere pentru oameni, poţi să vorbeşti cu el despre un rol, ai ce să înveţi de la el“, este părerea surorilor Minoiu.

„În acest teatru, se întâmplă lucruri foarte bune. Nu ne putem lua după nişte articole jignitoare şi răuvoitoare apărute prin presă. Îi invit pe toţi să vină la Operă şi să vadă despre ce-i vorba“, a completat Alice Minoiu.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite