Oscar Wilde va fi omagiat printr-un proiect artistic. Unde? Tocmai la închisoarea Reading, în care a fost încarcerat pentru homosexualitate

0
0
oscarwilde2
Oscar Wilde (1854-1900)

Scriitorul irlandez Oscar Wilde va fi omagiat la ├«nchisoarea ├«n care a fost ├«ncarcerat timp de doi ani, aflat─â ├«n ora┼čul englez Reading, ce se va deschide pentru prima dat─â publicului, ├«ntr-un proiect artistic care se concentreaz─â pe institu┼úie ┼či pe cel mai faimos de┼úinut al ei. Proiectul include lucr─âri ale unor arti┼čti ┼či scriitori, ├«ntre care se num─âr─â actorul Ralph Fiennes ┼či c├ónt─ârea┼úa Patti Smith, informeaz─â bbc.com.

Proiectul, care se va desf─â┼čura ├«ncep├ónd de duminic─â ┼či p├ón─â pe 30 octombrie, a fost organizat de funda┼úia artistic─â londonez─â Artangel, ├«n parteneriat cu National Trust, care prezint─â tururile publice.

Oscar Wilde a fost de┼úinut ├«n ├«nchisoarea Reading ├«ntre anii 1895 ┼či 1897, dup─â ce a fost condamnat la doi ani de ├«nchisoare cu regim de munc─â for┼úat─â, pentru rela┼úia sa cu lordul Alfred Douglas.

Dup─â ce a fost eliberat, scriitorul a compus ÔÇŁThe Ballad of Reading GaolÔÇŁ, un poem inspirat de timpul petrecut ├«n deten┼úie, prin care a reliefat brutalitatea sistemului de deten┼úie victorian.

├Änchisoarea, care a fost cunoscut─â drept ÔÇŁReading GaolÔÇŁ, a fost deschis─â ├«n anul 1844 ┼či a func┼úionat p├ón─â ├«n anul 2013, c├ónd a fost ├«nchis─â de Ministerul Justi┼úiei britanic,
moment din care soarta institu┼úei a r─âmas incert─â. ├Äntre de┼úinu┼úii ├«nchisorii s-a num─ârat ┼či criminalul ├«n serie Amelia Dyer, ├«n anul 1896.

Copre┼čedin┼úii Artangel, Michael Morris ┼či James Lingwood, au spus c─â ├«nchisoarea din Reading este un ÔÇŁloc puternicÔÇŁ ┼či c─â au f─âcut lucr─âri de reconstruc┼úie, astfel ├«nc├ót cl─âdirea s─â se asemene c├ót mai mult cu felul ├«n care ar─âta c├ónd a fost construit─â.

N─âscut pe 6 octombrie 1854, ├«n Dublin, Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde este unul dintre cei mai cunoscu┼úi reprezentan┼úi ai estetismului din literatura britanic─â. A publicat versuri (ÔÇŁPoemsÔÇŁ, 1881), povestiri (ÔÇŁThe Happy Prince and Other StoriesÔÇŁ, 1888), eseuri (ÔÇŁThe Soul of Man under SocialismÔÇŁ, 1891), dar ┼či romanul ÔÇŁPortretul lui Dorian GrayÔÇŁ (ÔÇŁThe Picture of Dorian GrayÔÇŁ, 1891), cea mai important─â lucrare a sa.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite