Opera Metropolitan, de la New York în Rahova

0
0
Opera Metropolitan,  de la New York în Rahova
Opera Metropolitan, de la New York în Rahova

În stagiunea 2008-2009, producţiile „The Met: Live in HD“ au putut fi văzute în 900 de cinematografe din 42 de ţări din întreaga lume şi, pentru prima dată, în România. Vânzările de bilete la „Live in HD“ pentru sezonul trecut au ajuns la 1,8 milioane.

Din 2009, România a intrat în rândul ţărilor care preiau în sala de cinema transmisiile live ale spectacolelor Operei Metropolitan din New York. În perioada ianuarie-mai au putut fi văzute astfel şi în România şase dintre cele 11 transmisii ale stagiunii 2008-2009, sub sigla deja consacrată la nivel internaţional, «The Met: Live in HD».

Pentru a compensa diferenţa de fus orar faţă de Europa, spectacolele au loc la New York la prânz. Dat fiind faptul că sala nr.1 de la Liberty Center (Calea Rahova din Bucureşti) s-a dovedit neîncăpătoare, din această nouă stagiune s-a apelat la o sală mai mare.

În 2009-2010, al patrulea sezon «The Met: Live in HD“ va ajunge în 42 de ţări din întreaga lume. De data aceasta este vorba despre nouă transmisii de spectacole de operă, care, în cazul nostru, au început sâmbătă, 10 octombrie la ora 20.00, ora României, la The Light Cinema – Liberty Center, cu o nouă producţie „Tosca“ de Puccini, în rolul principal fiind Karita Mattila.

Regia e semnată de Luc Bondy, iar conducerea muzicală de directorul muzical al Metropolitan Opera, James Levine, în celelalte două roluri principale aflându-se Marcelo Álvarez si Juha Uusitalo.

Alte patru noi producţii sunt incluse în această serie („Povestirile lui Hoffmann“ de Offenbach, cu Joseph Calleja, Anna Netrebko si Alan Held; „Carmen“ de Bizet, cu Elina Garanca şi Roberto Alagna; apoi Natalie Dessay şi Simon Keenlyside în „Hamlet“ de Thomas şi „Armida“ de Rossini, cu Renée Fleming (în rolul principal).

Dacă nu aţi ştiut sau nu aţi găsit bilete pentru 10 octombrie, următoarele oferte sunt 24 octombrie, „Aida“ de Verdi (în distribuţie Violeta Urmana, Dolora Zajick. Johan Botha şi Carlo Guelfi) sau Turandot în producţia clasică a lui Franco Zeffirelli, cu Maria Guleghina, Marcello Giordani, Samuel Ramey şi Marina Poplavskaya.

Extinderea reţelei

În fiecare an, seria „The Met: Live in HD“ îşi extinde acoperirea, ţările nou apărute în această stagiune fiind Bulgaria, Chile, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud şi Uruguay. În afara celor 41 de ţări altele decât Statele Unite, proiecţiile ajung în mai mult de 470 de cinematografe din SUA.

Comparaţia între a vedea spectacolul în sală şi la cinematograf are multe aspecte. Dacă încercăm să găsim
însă argumente pentru a vedea aceste producţii fabuloase la cinematograf, principalul motiv rămâne acela că este mult mai accesibil.

În plus, trebuie să remarc faptul că în sala de la Lincoln Center (în care am fost anul trecut) ai parte de o anumită frustrare din cauza distanţei faţă de scenă, în pofida avantajelor evidente când este vorba despre contactul pe viu cu spectacolul de operă.

A vedea astfel de transmisii în cinematograf, la o calitate tehnică şi artistică excepţională, având posibilitatea de a urmări de aproape jocul actoricesc al titularilor în timp real compensează, în mod clar, lipsa atmosferei sălii de spectacol.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri