Oana Pellea şi Ion Caramitru au dezvelit o placă în memoria lui Amza Pellea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru şi Oana Pellea                                                      FOTO Adi Marineci
Ion Caramitru şi Oana Pellea                                                      FOTO Adi Marineci

Actriţa Oana Pellea a fost prezentă miercuri la dezvelirea plăcii comemorative amplasate pe faţada clădirii din strada Salcâmilor, nr. 12, din Bucureşti unde actorul Amza Pellea a trăit în ultimii ani de viaţă. La eveniment a participat şi Ion Caramitru.

Pe faţada clădirii din strada Salcâmilor, nr. 12, din Bucureşti, va putea fi citit de acum înainte textul „Aici a locuit în ultimii ani ai vieţii marele actor Amza Pellea - interpret emblematic al teatrului şi filmului românesc”. Evenimentul în cadrul cărui a avut loc dezvelirea plăcii comemorative s-a desfăşurat în cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, aflat în desfăşurare în Bucureşti.

„Am bucuria de a spune că UNITER-ul îşi face datoria din când în când şi cât mai des posibil şi în această activitate care este înscrisă în statutul nostru ca fiind dintre cele prioritare şi anume menţinerea în memoria publicului a marilor figuri ale teatrului românesc”, a spus Ion Caramitru cu acest prilej. „Aici e vorba şi de un mare actor de teatru, dar şi de un mare actor de film, ceea ce combină în mod fericit o personalitate artistică de excepţie. Şi el ca şi mulţi dintre colegii lui au dispărut din viaţă mult prea devreme, nepermis de devreme, o întreagă generaţie a dispărut într-o clipă şi obligaţia noastră este să îi păstrăm în amintire cu tot ce înseamnă ei şi contribuţia lor la istoria teatrului românesc. Amza Pellea nu are nevoie de prezentări amănunţite pentru a-i dezvălui cariera, el rămâne bine înfipt în memoria colectivă, în special cu filmele lui şi cu apariţiile lui în televiziune, mai puţin cu spectacolele de teatru, care n-au fost înregistrate, nu sunt păstrate în arhive”.

Preşedintele UNITER a spus că este vorba despre o casă cu o istoria ei proprie, scrie Mediafax. „A fost proprietatea familiei Tatos, a fost şi sediu de ambasadă, aici a locuit maestrul Beligan, după plecarea lui a venit Amza Pellea, după Amza Pellea s-a întors în sfârşit proprietarul de drept, Alexandru Tatos”, a mai spus Ion Caramitru.

amza
„Cred că, acolo unde e, zâmbeşte acum Amza, destul de încântat de toată atenţia pe care o primeşte, după 32 de ani”, a spus Oana Pellea şi le-a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă dezvelirea acestei plăci memoriale.

De asemenea, pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional din Bucureşti este deschisă o expoziţie de fotografie dedicată lui Amza Pellea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite