O bibliotecă celebră din Transilvania, unde se află un manuscris cu litere de aur, va fi restaurată cu 16 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante biblioteci din România, care adăpostește singurul manuscris din țară înscris pe lista UNESCO, va fi restaurată. Monumentul istoric din România va beneficia de o finanțare de 16 milioane de euro.

Clădirea Bibliotecii Batthyaneum are o vechime de peste 200 de ani FOTO Adevărul
Clădirea Bibliotecii Batthyaneum are o vechime de peste 200 de ani FOTO Adevărul

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat la Alba Iulia că restaurarea Bibliotecii Batthyaneum, un „excepţional obiectiv de cultură”, unde se află manuscrisul Codex Aureus, ar putea să fie finanţată cu 16 milioane de euro, printr-un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Pot să spun că, în momentul de faţă, suntem în negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru extinderea acordului de finanţare pe obiective culturale pe care îl avem deja, şi în acest al treilea acord, refacerea Bibliotecii Batthyaneum reprezintă prioritate”, a declarat ministrul Culturii.

Raluca Turcan a arătat că Ministerul Culturii a fost „cronic subfinanţat”, ajungând să fie văzut în decursul timpului ca „o povară”, şi „nu ca o sursă de dezvoltare”.

Sala Mare a bibliotecii FOTO Adevărul
Sala Mare a bibliotecii FOTO Adevărul

„Prin Institutul Naţional al Patrimoniului, prin acordul de împrumut pe care îl avem cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu surse bugetare pe care le-am creat pentru a începe un program de refacere a caselor memoriale, dorim ca pe harta României să punem mari investiţii în cultură. În Alba Iulia va fi finanţat un excepţional obiectiv de cultură, şi anume Biblioteca Batthyaneum”, a completat Raluca Turcan.

Ministrul a precizat că suma exactă de care este nevoie pentru restaurare va fi cunoscută după finalizarea achiziţiei studiului DALI. „Există o sumă în jurul căreia ne învârtim de 16 milioane de euro, care este pe acordul acesta de împrumut – o sumă sustenabilă -, dacă reuşim să-l încheiem cu succes”, a arătat Turcan.

Litigiul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, inclusiv Codex Aureus, nu a putut fi restaurată până acum, ea făcând obiectul unui litigiu în justiţie.

Copie a manuscrisului Codex Aureus FOTO Adevărul
Copie a manuscrisului Codex Aureus FOTO Adevărul

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a respins, în 2015, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării ei de către statul român.

Decizia a fost atacată la instanţa de contencios administrativ. În 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum.

În 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a unor bunuri mobile, printre care şi Codex Aureus, aflat de anul trecut pe Lista UNESCO.

Istoria Codex Aureus ajuns la Alba Iulia

Codex Aureus este un fragment de evangheliar latin scris pe pergament și datează din anul 810, fiind cel mai faimos manuscris medieval occidental anluminat din colecţia Bibliotecii Batthyaneum. Se află depozitat în camera intitulată Tezaur, o încăpere blindată, fiind păstrat în condiţii speciale şi verificat periodic din punct de vedere al conservării sale.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naţionale, deţine prima parte a Tetraevanghelului (respectiv Evangheliile lui Matei şi Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu Evangheliile lui Luca şi Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

Specialiştii consideră că manuscrisul s-a executat la curtea împăratului Carol cel Mare la Aachen, prin anul 810 şi donat apoi mănăstirii din Lorsch, pe la 820. Valoarea lui adevărată constă nu atât în textele biblice, care se mai găsesc şi în alte manuscrise, ci în bogata decorare a manuscrisului cu miniaturi, iniţiale şi chenare de o execuţie remarcabilă. Este scris pe foi fine de pergament cu litere de aur, de unde și numele de Codicele de aur.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite